Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Σύνταξη από την... τράπεζα

Η ανασφάλεια για το μέλλον των συντάξεων έχει αρχίσει να στρέφει τους Ελληνες στα τραπεζικά γκισέ, σε μια προσπάθεια να "κτίσουν" μόνοι τη σύνταξή τους

Η ανασφάλεια, σε ό,τι αφορά το μέλλον των συντάξεων, το ύψος τους, αλλά και τα όρια συνταξιοδότησης, έχει αρχίσει να στρέφει τους Ελληνες στα τραπεζικά γκισέ, σε μια προσπάθεια να "κτίσουν" μόνοι τη σύνταξή τους, να την εγγυηθούν και κυρίως να την εισπράξουν όταν έρθει η ώρα.

Οι περισσότερες τράπεζες -σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, που συνήθως είναι θυγατρικές τους- έχουν λανσάρει εδώ και χρόνια στην αγορά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία λειτουργούν σαν "κουμπαράς" και στη λήξη τους προσφέρουν στον ασφαλισμένο είτε ένα ποσό ως εφάπαξ, είτε μία εγγυημένη ισόβια σύνταξη.

Το κόστος για τα προγράμματα αυτά ξεκινά από τα 25 ευρώ τον μήνα και ο δικαιούχος μπορεί να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του. Αν για παράδειγμα πληρώνει ετήσιο ασφάλιστρο της τάξης των 600 ευρώ, ο σημερινός 30άρης μπορεί να εξασφαλίσει άλλα 250- 300 ευρώ τον μήνα ως σύνταξη στα 65 του.

Οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Κύπρου, Marfin, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Millennium, σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει σειρά προϊόντων που ανταποκρίνονται σε όλα τα βαλάντια και εξασφαλίζουν επιπρόσθετη σύνταξη στον ασφαλισμένο.

Το ύψος αυτής της εγγυημένης σύνταξης έχει να κάνει με τρεις βασικούς παράγοντες: την ηλικία του ασφαλισμένου, το ποσό της εφάπαξ ή μηνιαίας καταβολής καθώς και τη διάρκεια του προγράμματος. Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο που σήμερα κυμαίνεται από το 2,5% μέχρι το 3%.

Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα πρόγραμμα και να το πληρώσει εφάπαξ, ή να το "κτίσει" με ετήσιες ή μηνιαίες καταβολές, τις οποίες μπορεί να αναπροσαρμόζει.

ΠερισσότεραΜε τα νέα δεδομένα θα απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος, ενώ το ύψος της σύνταξης συρρικνώνεται. Με αποτέλεσμα ακόμα και ένας απλός αποταμιευτικός λογαριασμός να προσφέρει "περισσότερα" απ' ό,τι η σύνταξη από το ασφαλιστικό ταμείο.

Αν για παράδειγμα κάποιος που ξεκινά σήμερα τον εργασιακό του βίο καταθέτει 150 ευρώ τον μήνα σε έναν απλό λογαριασμό Ταμιευτηρίου, με επιτόκιο 1%, τότε στα 40 χρόνια θα έχει δημιουργήσει κεφάλαιο ύψους 72.000 ευρώ. 

Ενώ αν η μηνιαία κατάθεση είναι της τάξης των 250 ευρώ, πάλι με επιτόκιο 1%, στα 40 χρόνια θα έχει συγκεντρώσει περί τις 150.000 ευρώ. Δηλαδή τα ποσά που αποταμίευσε όλα αυτά τα χρόνια.

Τραπεζοασφαλιστικά:
  • Αν ένας 35χρονος αγοράσει σήμερα πρόγραμμα αξίας 20.000 ευρώ και το διατηρήσει 25 χρόνια θα μπορεί στην ηλικία των 60 ετών να έχει εγγυημένη σύνταξη 205 ευρώ τον μήνα ή εγγυημένο εφάπαξ 36.000 ευρώ (ο ασφαλισμένος θα λάβει ή εφάπαξ ή σύνταξη).Αν υπολογιστεί απόδοση 5% τον χρόνο η ενδεικτική σύνταξη θα είναι 286 ευρώ τον μήνα και το ενδεικτικό εφάπαξ 50.000 ευρώ.
  • Αν ένας 30χρονος αγοράσει ένα πρόγραμμα πληρώνοντας 1.100 ευρώ τον χρόνο (αναπροσαρμοζόμενο κατά 2% τον χρόνο) με διάρκεια 35 χρόνια θα έχει πληρώσει συνολικά 54.993 ευρώ, ενώ το εγγυημένο εφάπαξ που θα λάβει στη λήξη του προγράμματος θα είναι 70.190 ευρώ (και το ενδεικτικό εφάπαξ στα 88.795 ευρώ, με απόδοση 3%).
  • Αν τώρα ένας 35χρονος αγοράσει πρόγραμμα καταβάλλοντας 1.500 ευρώ ετησίως για 30 χρόνια, το εγγυημένο κεφάλαιο στη λήξη θα είναι 90.000 ευρώ (και το ενδεικτικό 104.350 ευρώ).
Ας σημειωθεί ότι σήμερα η εγγυημένη απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι στο 3%, ενώ ετήσια ασφάλιστρα μέχρι του ποσού των 1.200 ευρώ εκπίπτουν από την εφορία.

Στα περισσότερα προγράμματα ο ενδιαφερόμενος καθορίζει τόσο το ύψος των μηνιαίων καταβολών, που μπορούν να ξεκινούν από τα 25 ευρώ τον μήνα όσο και την ετήσια αναπροσαρμογή τους. 

Ειδικότερα: Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα "προσθέτω", η Εμπορική το "smile σύνταξη", η Αγροτική το "super συνταξιοδοτικό", η Eurobank τα συνταξιοδοτικά προγράμματα value και flexi, η Alpha Bank το "alpha εγγύηση" σε συνεργασία με την ασφαλιστική ΑΧΑ, η Πειραιώς το ING Σύνταξη, η Τράπεζα Κύπρου το "προγραμματισμός σύνταξη", η Marfin Egnatia Bank το marfin pension και η Millennium το συνταξιοδοτικό Plus.

Πηγή: Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. και γιατι κυριοι συναδελφοι να παει καποιος στο γκισε μιας τραπεζασ? μονο επειδη εμεις δεν πηγαμε σε αυτον δεν βρεθηκαμε μπροστα του!! μα αυτη ειναι η δουλεια μας ομως!! ας ανασκουμπωθουμε λοιπον μπροστα στην ευκαιρεια να ειμαστε εμεις οι 'ανθρωποι' του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή