Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Παραμένει η αναδρομική ισχύ και το 1,5% της επιβάρυνσης. Προσέξτε πώς γράφουν νομοσχέδια


Η τροποποίηση του άρθρου 43 του νόμου 2190/1920 που αναφέρεται στο νέο Εγγυητικό Επικουρικό του κλάδου ζωής, τελικά, περιλαμβάνει την αναδρομική ισχύ και το 1,5% της επιβάρυνσης των ασφαλίστρων για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από ασφαλιστικές που κλείνουν, και για την αναδρομική κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι της ασπίς, κατά ένα ποσοστό και υπό προϋποθέσεις.

Το δεύτερο σκέλος που αφορά την αποτίμηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των μετοχών που έχουν τοποθετήσει οι ασφαλιστικές τα αποθέματά τους, επιτρέπει την αποτίμησή τους στην τιμή κτήσεως μέχρι τη λήξη τους, αν πρόκειται για ομόλογα και μέχρι ανάκτησης της αρχικής τιμής για τις μετοχές. 

Προσέξτε ωστόσο, πώς διατυπώνει το σχετικό άρθρο ο νομοθέτης και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Είπαν μερικοί, ότι η διατύπωση υπαγορεύτηκε από τους ορκωτούς Λογιστές για δικούς τους λόγους και για να διαβάζεται επιστημονικά. Μια ερμηνεία θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε το ακαταλαβίστικο της έκφρασης. Γράφει λοιπόν, ο νομοθέτης  σχετικό άρθρο στο:  (…) τροποποιείται και το άρθρο 43 του ν. 2190/1920 με προσθήκη παραγράφου που προβλέπει ότι ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα μη παράγωγα αποτιμώνται στο κόστος κτήσεως που υπόκεινται σε έλεχγο απομείωσης αξίας τους όταν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι οι ταμειακές ροές που απορρέουν από αυτά δεν θα ανακτηθούν στο σύνολό τους (…)

Η ερώτησή μας είναι η εξής: Γιατί δεν λέει: μόνον τα Ομόλογα και οι  Μετοχές και λέει: τα μή Παράγωγα; Γιατί δεν λέει: σε έλεγχο αποτίμησης της  αξίας τους, και λέει: σε έλεγχο απομείωσης αξίας τους; Γιατί δεν λέει: όταν υπάρχουν ρευστοποιήσεις και λέει: ταμειακές ροές;». Γιατί δεν λέει:  εκτός αν οι τιμές τους επανέλθουν στην αρχική τους αξία ή αυξηθούν, οπότε αποτιμάται η τότε ισχύουσα αξία και λέει: όταν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι οι ταμειακές ροές που απορρέουν από αυτά δεν θα ανακτηθούν στο σύνολό τους;

Μήπως για να μας αναγκάζουν να τα διαβάζουμε δύο φορές για να μαντέψουμε τι λένε;

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου