Ένταση
και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων
διοικητικών στελεχών της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει ξανά η
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιστρέψει στην λογική των “exit
strategy΄s” από την περιοχή της παροχής ρευστότητας χωρίς όρια.
Τέλη Ιουνίου άλλωστε λήγουν και πρέπει να επιστραφούν τα 442 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί στις τράπεζες με τη δημοπρασία 12μηνης διάρκειας του περασμένου χρόνου.
Τέλη Ιουνίου άλλωστε λήγουν και πρέπει να επιστραφούν τα 442 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί στις τράπεζες με τη δημοπρασία 12μηνης διάρκειας του περασμένου χρόνου.
Το κομμάτι αυτό αφορά και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες –παρά τις προειδοποιήσεις της ΤτΕ– είχαν απορροφήσει υψηλά ποσοστά αυτής της ρευστότητας και πολύ λίγες εξ αυτών έχουν μειώσει σημαντικά έκτοτε την εξάρτησή τους από αυτά.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η αναφορά της ΕΚΤ για τις τράπεζες που είχαν “ακουμπήσει” στα κρατικά πακέτα: “Τα προβλήματα όσων χρηματοπιστωτικών οίκων παραμένουν υπερβολικά εξαρτημένοι από την πίστωση και την στήριξη της κυβέρνησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά...”.
Ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Άξελ Βέμπερ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να πλησιάζει η στιγμή που η ΕΚΤ θα πρέπει να επανέλθει στη λογική της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας. Πολλοί αναλυτές συνδέουν την παρατήρηση αυτή σαν “πρώιμη” προγραμματική δήλωση αν ο κ. Βέμπερ διαδεχθεί τελικά τον κ. Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση όμως προς το παρόν η ηγετική ομάδα της ΕΚΤ παρά την αποχώρηση του κ. Παπαδήμου φαίνεται να επιμένει στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς όπως διαφαίνεται από τις εκτιμήσεις της είναι ανοικτός ο κίνδυνος επέκτασης του φαύλου κύκλου της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης, για τον οποίο ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ότι υφίσταται η απειλή μιας “αντίστροφης παλινδρόμησης”. Με άλλα λόγια η εκ νέου επιστροφή σε μία χρηματοπιστωτική κρίση λόγω της κρίσης του δημόσιου χρέους.
Πηγή: Capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου