Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αποκρατικοποιήσεις: Αρχή με εκχώρηση του μανατζμεντ των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ


Tη λύση της εκχώρησης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες -έστω και για ορισμένο χρόνο- εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, προκρίνει πλέον η κυβέρνηση

Επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης θέση έχουν λάβει και τραπεζικοί όμιλοι του Δημοσίου όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών αναμένονται εντός του φθινοπώρου, διάστημα κατά το οποίο θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων.

Αλλωστε, από τον Σεπτέμβριο και μετά στην αγορά αναμένουν σημαντικές ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτή την περίοδο στην ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών εξειδικεύεται το τριετές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο είχε εγκριθεί στις βασικές του αρχές από το υπουργικό συμβούλιο.

Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο επιλέγει την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ιδιαιτερότητα του σχεδίου είναι πως το μάνατζμεντ θα εκχωρηθεί για ορισμένο χρόνο, για παράδειγμα για 30 έτη σε συνδυασμό με την πώληση από την πλευρά του Δημοσίου ποσοστού της εταιρείας. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να πουλήσει το 10% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ. 

ΠλεονεκτήματαΗ προτεινόμενη λύση θεωρείται πως συγκεντρώνει σειρά πλεονεκτημάτων, αφού θα διασφαλίσει αφενός επενδυτικό ενδιαφέρον, που δεν θα εκδηλωνόταν αν το Δημόσιο έμενε απλώς στην πώληση ποσοστού, και παράλληλα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε πολιτικό επίπεδο αφού η εκχώρηση της διαχείρισης θα γίνεται για ορισμένο μόνο χρόνο.

Επιπρόσθετα, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν εξελίξεις και στις τράπεζες ακόμη και εντός του έτους. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 77% της ΑΤΕ και το σύνολο έμμεσα ή άμεσα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέτρεψε την Πέμπτη τις ιδιωτικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα για μεγάλες κινήσεις», ενώ πρόσφατα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ποσοστών του Δημοσίου στις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες. 

Αν το Δημόσιο κάνει κίνηση θα πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

«Η Eurobank δεν θα κάνει συγχώνευση με άλλη τράπεζα»«Η Eurobank δεν θα προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα στο άμεσο μέλλον», τόνισε χθες από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Νανόπουλος, αφήνοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης ανοιχτό για αργότερα.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα είμαστε ισχυροί κεφαλαιακά και προχωρούμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει, όμως, πως «σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα». 

Ο κ. Νανόπουλος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, παρότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θετικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η μεταρρύθμιση του εργατικού και του ασφαλιστικού και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, με στόχο να επιστρέψει η χώρα στις αγορές. 

Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας», ενώ χαρακτήρισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης «δίχτυ ασφαλείας» και «εξαιρετική» τη βοήθεια από την ΕΚΤ. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ν. Καραμούζης υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχουν νόημα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου