Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αποκρατικοποιήσεις παντού με την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων

Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις με την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο το κρατικό περιορισμό και την ενίσχυση και ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες έγινε λόγος για αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, και των υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, εταιρείες ύδρευσης, ακίνητα του δημοσίου, τυχερά παιχνίδια, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εύρεσης στρατηγικού επενδυτή σε κρατικούς τραπεζικούς ομίλους όπως Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η πρακτική που θα υιοθετηθεί όπως συζητήθηκε θα είναι κατά περίπτωση και φυσικά οι συγχωνεύσεις, ή οι εξαγορές εξαρτώνται από το επενδυτικό κλίμα και ενδιαφέρον που κυριαρχεί στην αγορά

Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, της ποιότητας στο ανθρώπινο δυναμικό και της μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, απορρίπτοντας τις προτάσεις για φθηνή εργασία και μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών έθεσε στόχο την αύξηση της κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την επιχείρηση ‘σκούπα’ στις εφορίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί για άλλη μια φορά ότι σύμφωνα με την πρόσφατη εξαμηνιαία  έκθεση για την πορεία των οικονομιών των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παραοικονομία στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι η παραοικονομία μπορεί να σταθεί  ‘σωσίβιο' στην οικονομία της χώρας.

Πηγή: Νextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου