Με την έλευση του 2012, όλες ανεξαιρέτως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να εναρμονιστούν με την συνθήκη του Solvency II, η οποία στόχο έχει την διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών εταιρειών και την ενδυνάμωση τους στην αγορά.
Πάνω στο θέμα αυτό, η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, FSA (Financial Services Authority) στην Μεγάλη Βρετανία, κατά τα ελληνικά πρότυπα Εποπτική Αρχή σε μελέτη της και σε συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει τονίζει ότι το νέο καθεστώς που επιβάλλεται με την εφαρμογή του Solvency II δεν εξασφαλίζει και δεν περιορίζεται μόνο στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών.
Έτσι, θέματα όπως ‘τα εσωτερικά μοντέλα διαχείρισης κινδύνου, τα επιχειρηματικά μοντέλα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων, το περιεχόμενο των συσκέψεων του ΔΣ, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η αποφάσεις που αφορούν τις μετοχές, η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει μια εταιρεία ακόμα και η πολιτική αποζημίωση των υπαλλήλων’ δύναται να περιλαμβάνονται στην ατζέντα του επόπτη.
Το Ινστιτούτο Adam Smith
Το Iνστιτούτο Adam Smith στην Μεγάλη Βρετανία, θερμός υποστηρικτής της νέο-φιλελεύθερης οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός προωθεί τα πιστεύω του μέσω σχετικών αναφορών, διοργανώσεων, συνεντεύξεων τύπου και μέσω του διαδικτύου.
Σε πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει με την ασφαλιστική βιομηχανία, εκπρόσωποι της FSA κάνουν ξεκάθαρη την θέση και τις επιλογές τους σε ό,τι αφορά τη θέση και το νέο τους ρόλο, τονίζοντας ότι πράγματι επιθυμούν μια πιο επαγγελματική και πιο ολιστική προσέγγιση του θέματος αυτού, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιορίζονται οι έλεγχοι στην ολοκλήρωση της κεφαλαιακή επάρκειας αλλά και προχωρούν ακόμα περισσότερα και δη στον έλεγχο όλης της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων των ασφαλιστών.
Σύμφωνα πάντα με την FSA, ο ρόλος που αναλαμβάνει αυτή την στιγμή είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί κάποια σημεία, ενώ όπως αναφέρει ο επικεφαλής της FSA, Hector Sants, αυτός είναι και ο λόγος που η Αρχή μέσα στον επόμενο μήνα θα προσλάβει 460 νέους επόπτες που θα ασχοληθούν με τον έλεγχο της ασφαλιστικής βιομηχανίας, και συγκεκριμένα όπως τονίζει ‘αν η κοινωνία θέλει μια πιο επαγγελματική αντιμετώπιση των πραγμάτων, τότε θα πρέπει να κατανοήσει ότι θα υπάρξουν νέες ανάγκες για προσλήψεις καθώς και απαιτήσεις για καλλίτερες αποζημιώσεις.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της FSA υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Z/Yen ranking, το Λονδίνο ‘το άλλοτε για αιώνες γνωστό για το ασφαλιστικό του έπεσε από την 1η θέση στην 3η. ‘Ας ελπίσουμε, συμπληρώνει ότι με μια πιο επαγγελματική προσέγγιση των εποπτικών αρχών θα ξανακερδίσει το χαμένο το έδαφος’.
Πηγή: Nextdeal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου