Τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία απομακρύνονται από την αγορά μετοχών και δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε ομόλογα εταιρειών και αναδυόμενων αγορών.
Στροφή στο επενδυτικό τους ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μία έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer για το 2010 για τα ασφαλιστικά ταμεία έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδυτικά προγράμματα, επενδύσεις σε υποδομές και ιδιωτικές μετοχές.
Η έρευνα κάλυψε περίπου 1.000 ασφαλιστικά ταμεία με συνδυασμένες μετοχές που ξεπερνούν τα 500 δισεκ. ευρώ.
Το κύριο εύρημα της έρευνας ήταν ότι συνεχίζεται η τάση απομάκρυνσης από τις μετοχές, ειδικότερα σε χώρες που χαρακτηρίζονται «δομικά προκατειλημμένες» απέναντι στις μετοχές, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία.
Τα βρετανικά ασφαλιστικά ταμεία μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους, καθώς έχουν περιορίσει τα κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές στο 50% το 2010, από 54% το 2009 και 68% το 2003. Μειωμένες είναι και επενδύσεις των ολλανδικών ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές, που περιορίζονται στο 23% από 28%. Η τάση απεξάρτησης από τις μετοχές φαίνεται να διατηρείται και μελλοντικά.
Επιπλέον, το 29% των ασφαλιστικών ταμείων του Ηνωμένου Βασιλείου και το 35% των υπολοίπων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να μειώσουν την έκθεση σε εγχώριες μετοχές, με το 20% και 33% αντίστοιχα, να μειώσουν τις ξένες μετοχές τους.
«Αυτό που έχουμε δει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους είναι η μετακίνηση από κυβερνητικά ομόλογο προς τα εταιρικά ομόλογα», ανέφερε ο Κρίσπιν Λέικ, επενδυτικός σύμβουλος.
Αναζητώντας εναλλακτικές
Σύμφωνα με την έρευνα τα ασφαλιστικά ταμεία αναζητούν μη-παραδοσιακούς τρόπους επενδύσεων. Μία δημοφιλής κίνηση είναι οι επενδύσεις στην αναδυόμενη αγορά ομολόγων αναπτυσσόμενων κρατών. Περίπου το 8,8 % των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ταμείων και το 5,4% του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκουν πλέον να επενδύσουν σε αυτή την αγορά ομολόγων.
«Πολύ το θεωρούν ως μία εναλλακτική στις πιο παραδοσιακές αγορές κρατικών ομολόγων» υπογραμμίζει ο Λέικ. Επεσήμανε δε, ότι πολλές αναδυόμενες αγορές είναι σήμερα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από άλλες αναπτυγμένες αγορές.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου