Η στασιμότητα που παρατηρείται στις ασφαλιστικές από τις πωλήσεις ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προγραμμάτων προβληματίζει τις εταιρίες οι οποίες και ενόψει και της εφαρμογής της υποχρεωτικής εισφοράς στο Εγγυητικό Κεφάλαιο για τις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής ετοιμάζουν νέες αυξήσεις, στα πλαίσια της ετήσιας αναπροσαρμογής πάνω από 10%.Την ίδια στιγμή σχεδιάζουν πιο ευέλικτα προγράμματα ασφαλίσεων υγείας τα οποία είναι και τα μόνα που παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης συνολικά στο κλάδο ζωής.
Ωστόσο το ζητούμενο για τις ασφαλίσεις υγείας είναι η συνολική αλλαγή στρατηγικής που θα απαλλάξει τις εταιρίες από τα παλιά ζημιογόνα μικτά συνταξιοδοτικά και νοσοκομειακά προγράμματα και η δημιουργία προγραμμάτων αυτοτελών ,ακόμα και με ετησία ανανέωση των συμβολαίων. Άλλωστε και στα πλαίσια της εφαρμογής του “Solvency II” η αποτίμηση αυτών των μικτών προγραμμάτων ( συνταξιοδοτικών και νοσοκομειακών ) επιβαρύνει ιδιαίτερα την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών.
Μάλιστα ένας λόγος των αυξήσεων σε αυτά τα προγράμματα που μπορεί να φθάσουν και το 15% για φέτος έχει σχέση και με τα νέα δεδομένα στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών από την διαδικασία προσαρμογής στην νέα κοινοτική οδηγία.. Ως προς το αυτοτελή προγράμματα υγείας οι αυξήσεις θα κυμανθούν με βάση την αύξηση του «ιατρικού κόστους» και κυμαίνεται μεταξύ του 10 με 13%.
Eκτός βέβαια των κλασικών ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας των ασφαλιστικών εταιριών ιδιαίτερη ζήτηση έχουν και οι παροχές υπηρεσιών υγείας που δίνουν οι τράπεζες , όπου σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές ,ιατρικά κέντρα και ασφαλιστικές παρέχουν σε πελάτες τους τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών υπηρεσίες υγείας. Με σχετικά μικρό κόστος (70-100 ευρώ) και σε ετήσια βάση οι παροχές αυτές αφορούν κυρίως είτε δωρεάν εξετάσεις και ιατρικές υπηρεσίες είτε σημαντικές εκπτώσεις ακόμα και σε έξοδα νοσηλείας.
Πηγή: Asfalisinet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου