Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τι απαντά ο κ. Πέτσας για το έργο της Επ.Ε.Ι.Α. στο υπουργείο Οικονομικών

Απαιτείται η μεταφορά του συνόλου του εξειδικευμένου προσωπικού της Επ.Ε.Ι.Α. στην ΤτΕ για να συνεχιστεί η εποπτεία του κλάδου

Έμμεση αλλά σαφή απάντηση στη μομφή που διατυπώνεται από το υπουργείο Οικονομικών για τον αποτελεσματικό έλεγχο του ασφαλιστικού κλάδου κατά το χρόνο άσκησης της εποπτείας από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποτελεί ο πρόλογος του προέδρου της, κ. Γιώργου Πέτσα στην έκθεση πεπραγμένων που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Στην έκθεση πεπραγμένων γίνεται απαρίθμηση όλων των ενεργειών που έγιναν αλλά και όλων των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν το κρίσιμο διάστημα ανάληψης της εποπτείας και οι οποίες στοιχειοθετούν τον αποτελεσματικό ρόλο της Εποπτικής Αρχής.


Ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α., επισημαίνει στο σχετικό κείμενο με την ευχή κατά τη «σχεδιαζόμενη μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλισθεί ότι το ρυθμιστικό και εποπτικό αποτέλεσμα που αναντίρρητα επετεύχθη και η τεχνογνωσία που συγκεντρώθηκε κατά την σύντομη αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική λειτουργία της Επ.Ε.Ι.Α. να αξιοποιηθούν στο έπακρο».

Θεωρούμε καταλήγει «ότι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού είναι η μεταφορά του συνόλου του εξειδικευμένου και πλέον έμπειρου προσωπικού της Επ.Ε.Ι.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εγγυάται ότι δεν θα χαθεί κατά την μεταφορά η συνέχεια και ενότητα της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου».

Αναλυτικά το κείμενο του προέδρου έχει ως εξής:

«Η δράση της Επ.Ε.Ι.Α. κατά το έτος 2009 υπήρξε πολύπλευρη και πυρετώδης. Τόσο στο επίπεδο της ρύθμισης (regulation), όσο και σε αυτό της εποπτείας (supervision), η Επ.Ε.Ι.Α. επέδειξε σημαντικό έργο, το οποίο αναπτύχθηκε επί τη βάσει των εξής αρχών:

Πρώτη Αρχή: Διαρκής Έλεγχος της Χρηματοοικονομικής Κατάστασης των Επιχειρήσεων. Η αξιολόγηση της ασφαλιστικής φερεγγυότητας, τόσο σε επίπεδο τεχνικών αποθεμάτων, όσο και σε επίπεδο κεφαλαίου, διενεργήθηκε επί τη βάσει της αρχής του διαρκούς ελέγχου της φερεγγυότητας, η οποία διέπει, άλλωστε, οριζόντια τους τομείς της χρηματοοικονομικής αγοράς.

Προσεγγίσαμε κατά την χρήση αυτή τον ρυθμιστικό και εποπτικό μας στόχο του τριμηνιαίου σχηματισμού (υπολογισμού) των αποθεμάτων, της υποβολής αναφορών φερεγγυότητας εντός μηνός από το κλείσιμο του τριμήνου και της κάλυψης (επένδυσης) των αποθεμάτων εντός διαρκώς μειούμενου διαστήματος από τον σχηματισμό τους.

Καθιερώσαμε τον υπολογισμό (σχηματισμό) των τεχνικών αποθεμάτων επί τη βάσει αρχών («principles») και όχι σε κανόνων («rules»), και επιμείναμε κατά την εποπτεία στο ότι η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αποτιμά ορθά και να τεκμηριώνει κατάλληλα το προφίλ κινδύνου της, στο ότι η υποχρέωση σχηματισμού (υπολογισμού) και κάλυψης των προϋποθέσεων φερεγγυότητας είναι διαρκής και στο ότι τον επιτόπιο έλεγχο θα συνεπικουρούν οι, από τις επιχειρήσεις προς την Επ.Ε.Ι.Α., τακτά υποβαλλόμενες ενημερώσεις, που θα επιτρέψουν τον έγκαιρο εντοπισμό περιπτώσεων υποαποθεματοποίησης ή κεφαλαιακής ανεπάρκειας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων εξυγίανσης.

Δεύτερη Αρχή: Η ενθάρρυνση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για ανάπτυξη νέου πνεύματος εταιρικής διακυβέρνησης. Η καλή εταιρική διακυβέρνηση είναι καθοριστικής σημασίας για την εδραίωση της εμπιστοσύνης του κοινού στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς αυτή είναι, ουσιαστικά που μπορεί να καταπολεμήσει κινδύνους εγγενείς του επιχειρείν, και ιδιαίτερα του ασφαλιστικού επιχειρείν.

Η «Φερεγγυότητα ΙΙ», κατά τα πρότυπα της «Βασιλείας ΙΙ», καλεί τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη και λειτουργία εκείνου του συστήματος διακυβέρνησης, που θα εγγυάται την, κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη, διαχείριση του συνόλου των σχετιζόμενων με τις ασφαλιστικές εργασίες κινδύνων.

Σε επίπεδο εταιρικής οργάνωσης, η Φερεγγυότητα ΙΙ προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου των αναλογιστών και την ανάπτυξη μίας σειράς πρόσθετων ελεγκτικών λειτουργιών, όπως η διαχείριση κινδύνων, η κανονιστική συμμόρφωση και ο εσωτερικός έλεγχος.

Κατά την χρήση του 2009, επιμείναμε στην αξιολόγηση μελών διοίκησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, επιδιώξαμε την ενίσχυση της οργάνωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με την εφαρμογή της κανονιστικής μας απόφασης για την αποφυγή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προβλέψαμε με κανονιστικές μας αποφάσεις την υποχρέωση κατάρτισης μίας σειράς πολιτικών και υποβολής σχετικών αρχείων και μητρώων με παράλληλη ευθύνη των μελών του Δ.Σ. των εταιριών και συζητήσαμε με την αγορά για ρυθμίσεις που θα αφορούσαν πρόσθετες πολιτικής εσωτερικής του οργάνωσης.

Τρίτη Αρχή: Ενίσχυση της πίστης του κοινού στην ασφάλιση με σταθερή προσήλωση στην ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου και στην εν γένει εποπτεία της δεοντολογίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των διαμεσολαβούντων.

Το έτος 2009 η Επ.Ε.Ι.Α. ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκτεταμένη τροποποίηση, τόσο του ιδρυτικού της νόμου, όσο και βασικών νομοθετημάτων της ιδιωτικής ασφάλισης, στο πνεύμα όσων επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία.

Ο εξοπλισμός των υφιστάμενων κανόνων δικαίου με περισσότερο σαφείς και εξειδικευμένους για το ασφαλιστικό προϊόν κανόνες, ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και ωφελεί άμεσα τον ασφαλισμένο-καταναλωτή, αλλά και τον τρίτο δικαιούχο ασφαλίσματος.

Η Επ.Ε.Ι.Α. επόπτευσε τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων αυτών, εκ μέρους τόσο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων όσο και των δικτύων πώλησης των προϊόντων τους, διατηρώντας σε καθημερινή βάση ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τον μεμονωμένο καταναλωτή, που είχε εγκαινιάσει ήδη από το 2008.

Ειδικά όσον αφορά τα δίκτυα πώλησης των ασφαλιστικών προϊόντων, η Επ.Ε.Ι.Α. αναγνωρίζει στο πρόσωπο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ένα σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη του κλάδου, από την κατάρτιση, την εν γένει συμπεριφορά και την αξιοπιστία του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς η αύξηση της εμπιστοσύνης για το ασφαλιστικό προϊόν.

Αποβλέποντας, επομένως, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η Επ.Ε.Ι.Α. και το 2009, σε συνεργασία και με τα επιμελητήρια, φρόντισε για την εξαντλητική εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση και διατήρηση της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στα πρόσωπα που
διαμεσολαβούν για την πώληση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Επίσης επεξεργάστηκε κανονιστική απόφαση για τον διακανονισμό ζημιών από τροχαία ατυχήματα, την οποία τελειοποίησε και συζήτησε με τους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς.

Τέταρτη Αρχή: Σταθερός προσανατολισμός μας προς τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Τα στελέχη της Επ.Ε.Ι.Α. παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα δρώμενα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλά λαμβάνουν χώρα, με κυρίαρχο το ζήτημα της «Φερεγγυότητας ΙΙ» και στόχο να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση αφενός και ο σχεδιασμός του καταλληλότερου συστήματος αφετέρου, για μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, από τις οποίες απαρτίζεται κυρίως η ελληνική αγορά.

Το έτος 2009 υπήρξε κρίσιμο για την ασφαλιστική αγορά, καθώς σημαδεύτηκε από τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών, μία εκ των οποίων παρείχε και ασφάλειες ζωής.

Οι αποφάσεις αυτές της Επ.Ε.Ι.Α. υπήρξαν επιβεβλημένες και απολύτως αιτιολογημένες, όπως προκύπτει και από το σώμα τους, το οποίο περιλαμβάνεται στην παρούσα ετήσια έκθεση.

Θεωρούμε ότι οι επώδυνες αυτές για την ασφαλιστική αγορά αποφάσεις κινήθηκαν εντούτοις προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του ασφαλιστικού κλάδου και εμπέδωσης εμπιστοσύνης προς την εποπτεία και τους ισχύοντες θεσμούς και νόμους».

Πηγή: Insuranceworld


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου