Εκτοξεύθηκε χθες στις 412 μονάδες μετά την ανακοίνωση ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του πακέτου των 28 δισ.
Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό έσπασε νέο ιστορικό ρεκόρ 12 ετών. Χθες, ανήλθε στις 412 μονάδες από 377 μονάδες που είχε κλείσει την Τρίτη και 408 μονάδες που ήταν το ανώτερο σημείο προχθές, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει σε οριακό σημείο η εκτέλεση του προγράμματος δανεισμού. Αυτή τη φορά, εκτός της πληθώρας των αρνητικών δημοσιευμάτων και των φημών για επαναδιαπραγμάτευση του μηχανισμού στήριξης που συντηρούνται για δεύτερη μέρα, στην άνοδο του spread συνέβαλε και η ανακοίνωση ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του ανεκμετάλλευτου έως τώρα μέρους του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα δύο πολυμελή κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα και θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες συναντούσαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τον έλεγχο των φορολογικών μηχανισμών και των δαπανών.
Χθες η ελληνική αγορά ομολόγων δέχτηκε για ακόμα μία φορά έντονες πιέσεις. Μάλιστα, αναλυτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με το ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία κατάσταση από την οποία δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει και θα συνεχίσει να βάλλεται.
Εκτός του 10ετούς spread που έφτασε στις 412 μονάδες χθες (το επιτόκιο άγγιξε το 7,2%), στα ύψη βρέθηκαν και τα spreads των άλλων ομολόγων. Στα 2ετή ομόλογα έφτασε στις 561 μονάδες, στα 3ετή στις 562 μονάδες και στα 5ετή στις 460 μονάδες. Παράλληλα, το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας ανήλθε στις 401,2 μονάδες από 392,6 μονάδες που ήταν την Τρίτη.
Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), η αξία των ρευστοποιήσεων ήταν υπερδιπλάσια της αξίας των αγορών. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκαν σε 932 εκατ. ευρώ, όταν οι αγορές ήταν μόλις 445 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα άνοδος των spreads τροφοδοτήθηκε τόσο από το γενικευμένο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές όσο και από το γεγονός ότι οι τράπεζες δήλωσαν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου (περίπου 14 δισ. ευρώ) που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν ανεκμετάλλευτες από το πακέτο στήριξης της τραπεζικής ρευστότητας συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ. Η προσφυγή των τραπεζών στο πακέτο αυτό μεταφράστηκε ως «αδυναμία» να χρηματοδοτηθούν από μόνες τους, αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, αν και σημειώνουν ότι δυστυχώς οι αγορές δεν ψάχνουν πλέον αφορμές για να «παίξουν» με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Πάντως, τη στιγμή που η ελληνική αγορά ομολόγων πληττόταν, στο υπουργείο Οικονομικών κατέφθαναν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Χθες, συνάντησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου και τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ (συνολικά βρίσκονται στην Αθήνα από χθες και για δύο εβδομάδες 11 εκπρόσωποι του Ταμείου). Το ένα θα ασχοληθεί με το σκέλος της φορολογίας και το άλλο με αυτό των δαπανών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε μετά τη συνάντησή του με τα κλιμάκια του ΔΝΤ ότι δεν του εισηγήθηκαν νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκαν με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Στο σκέλος των εσόδων, οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν προχώρησαν σε επισημάνσεις επί της φορολογικής πολιτικής, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό ζήτησαν την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.
Σε ό, τι αφορά τις δαπάνες, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα συμβάλουν στην εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα υιοθετήσει μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ζητήματα όπως η μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, η καθιέρωση δημοσιονομικών κανόνων (fiscal rule), η απλοποίηση των διαδικασιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και η επιτροπή παρακολούθησης δαπανών, καθώς και η διαδικασία ελέγχου και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Εν τω μεταξύ, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα του 2009 θα είναι υψηλότερο του 13% του ΑΕΠ τελικά, υπήρξαν σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να ζητεί παράταση ενός έτους για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, αναφέροντας ότι «δεν τέθηκε ούτε και πρόκειται να τεθεί τέτοιο ζήτημα».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου