Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Κατέρρευσε η Ολλανδική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας κατέρρευσε σήμερα το πρωί, λόγω διαφωνιών των κομμάτων σχετικά με το αίτημα του ΝΑΤΟ για παράταση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο Αφγανιστάν. H βασίλισσα Βεατρίκη θα έχει τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες, 16 ωρών, των τριών κομμάτων που συναπάρτιζαν τη κυβέρνηση συνασπισμού, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ανακοίνωσε ότι το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας(PvdA)παραιτείται από την κυβέρνηση.


Το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας είχε απαιτήσει να απορριφθεί το αίτημα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για παράταση της παραμονής των ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν και μετά το 2010.

Στην πρώτη δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του, ο χριστιανοδημοκράτης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι θα επισκεφθεί αργότερα σήμερα τη βασίλισσα Βεατρίκη για υποβάλει την παραίτηση των μελών της κυβέρνησής του που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα.

"Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, ήμουν αναγκασμένος να παραδεχθώ ότι δεν υπάρχει γόνιμος τρόπος προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει", είπε ο Μπαλκενέντε μετά από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, που οδήγησαν σε πτώση την κυβέρνηση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι τοποθετήσεις των στελεχών των Εργατικών αυτή την εβδομάδα με την οποία απαιτούσαν να απορριφθεί το αίτημα του NATO να συνεχίσουν οι σχεδόν 2.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να επιχειρούν στην επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν "υποθήκευσαν πολιτικά" τη συνεργασία του συνασπισμού και εμπόδισαν την διεξαγωγή ενός "ισορροπημένου διαλόγου" για το αίτημα του Συμφώνου.

"Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να δουλέψουμε μαζί" είπε ο Μπαλκενέντε.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA)τάσσονταν υπέρ της παράτασης της αποστολής, που λήγει τον Αύγουστο, με παράλληλη μείωση της ολλανδικής δύναμης στη χώρα της Ασίας πέραν της προθεσμίας του Αυγούστου του 2010. Αλλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Εργατικών (PvdA) Βούτερ Μπος αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε τέτοια προοπτική, δηλώνοντας ότι η αποστολή πρέπει να τελειώσει όπως είχε προγραμματιστεί, και "με τον τελευταίο Ολλανδό στρατιώτη να έχει αποχωρήσει από την Ουρουζγκάν ως το τέλος της χρονιάς".

Η Ολλανδική αποστολή στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) άρχισε το 2006 και έχει ήδη παραταθεί για δυο χρόνια. Τουλάχιστον 21 Ολλανδοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν. Η ανάπτυξη Ολλανδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στους ψηφοφόρους στη χώρα εξ αρχής.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο επικεφαλής του NATO, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ζήτησε από την Ολλανδία να αναλάβει νέο, εκπαιδευτικό ρόλο και να μείνει στο Αφγανιστάν ως το 2011 τουλάχιστον. Έκκληση στον Μπαλκενέντε και στον υπουργό του των Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν να μην αποσύρουν τα Ολλανδικά στρατεύματα απηύθυνε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όμως η λήψη τέτοιων αποφάσεων απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μπαλκενέντε, που ανέλαβε καθήκοντα πριν τρία χρόνια, είναι η τέταρτη υπό το συγκεκριμένο πρωθυπουργό που διαλύεται πριν τη λήξη της θητείας της μέσα σε οκτώ χρόνια.

Εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν εκλογές μέσα στο έτος και σύμφωνα με αναλυτές εάν γίνουν πρόωρες εκλογές πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς το Σεπτέμβριο, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί από μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ότι ακυρώνει την υφιστάμενη συμφωνία να αναβληθεί η λήψη μέτρων λιτότητας για την ελάττωση του χρέους ως το 2011. Ο Μπαλκενέντε γνωστοποίησε ότι θα ηγηθεί του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και στις ερχόμενες εκλογές.

Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι το τέλος Μαΐου ή οι αρχές Ιουνίου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ .ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ........ΑΥΤΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ;
    ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΥΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ,ΑΛΛΑ ΠΑΡ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΠΟΛΥ ΓΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ.
    ΠΟΥ ΕΙΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΣΣΑΣ(THN ΠΑΠΙΑ) ΚΑΙ Ο ΠΣΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή