Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Αποζημίωση 50.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο της «Ασπίς Πρόνοια»

Αποζημίωση 50.000 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για κάθε ασφαλισμένο της Ασπίς Πρόνοια, οι οποίοι θα καλυφθούν μέσα από το εγγυητικό κεφάλαιο που συστήνεται με νόμο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων της Ασπίς, που υπολογίζονται στους 140.000 και οι οποίοι έχουν επενδύσει σε ασφαλιστικά προγράμματα της εταιρείας μικρά ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Από την πρώτη αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας προκύπτει ότι οι υποχρεώσεις προς τους 140.000 ασφαλισμένους της ανέρχονται σε 123 εκατ. ευρώ, ενώ ένας αριθμός 10.000 ασφαλισμένων έχει απαιτήσεις ύψους 300.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο τμήμα των ασφαλισμένων είναι αυτό τελικώς που θα μείνει ακάλυπτο, καθώς είχε επενδύσει κεφάλαια 100.000, 500.000 ή ακόμα και 1 εκατ. ευρώ και θα πάρει τελικώς μόλις 50.000 ευρώ ως αποζημίωση.


Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και η μεταφορά της αρμοδιότητας του ελέγχου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι σχετικές ρυθμίσεις συναντούν την αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς, που θα κληθεί να αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης του εγγυητικού κεφαλαίου, ενώ αντιδράσεις προκαλεί και η μεταφορά της εποπτείας στην ΤτΕ.

Οπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κλάδου, η σύσταση της ΕΠΕΙΑ με τη μορφή ανεξάρτητης αρχής απαίτησε διαβουλεύσεις περίπου δέκα χρόνων και τόσο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και το έργο της εποπτικής αρχής δεν στοιχειοθετούν την ανάγκη αυτής της αλλαγής, ενώ η διαδικασία εξυγίανσης του κλάδου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από την πλευρά πάντως του υπουργείου Οικονομίας, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γίνεται λόγος για «επιλογή που υπαγορεύεται από την ανάγκη δραστικότερης αντιμετώπισης των εξελίξεων που παρατηρούνται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα». Οπως σημειώνει, «η διεθνοποίηση των αγορών και η αύξηση του ανταγωνισμού οδηγούν τις επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου σε συνεργασίες και μετοχικές διασυνδέσεις. Συνεπώς, είναι εύλογο οι επιχειρήσεις αυτές να υπάγονται σε ενιαίο εποπτικό έλεγχο, πράγμα που θα συντελέσει στη δημιουργία ισότιμων, κατά το δυνατόν, όρων ανταγωνισμού, αλλά και στην αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου».

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομίας αποτελεί βασική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο της διαδικασίας Λαμφαλουσί, η οποία προτάσσει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την καλύτερη συνεργασία της κεφαλαιαγοράς, των τραπεζών και των ασφαλιστικών. Εξάλλου η δημιουργία κοινού συντονιστικού οργάνου είχε προβλεφθεί σε προηγούμενο νόμο του υπουργείου Οικονομίας και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη συνεργασία για την αποφυγή του συστημικού κινδύνου δεν προϋποθέτει την κατάργηση της υφιστάμενης αρχής, η οποία σε τρία μόλις χρόνια από τη σύστασή της έφερε εις πέρας σημαντικό έργο, καλύπτοντας ένα χρόνιο κενό στην εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου.

Πηγή: Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. τι θελει ρε παιδια να πει ο ποιητης μπορει να μας εξηγησει καποιος και σε μας τους αμοιρους πελατες της φουσκας ασπις???εγω εχω επενδυσει σε ενα συνταξιοδοτικο προγραμμα 300.000....τι θελει να πει ο νομος αυτος?οτι θα μου δωσει το επικουρικο ταμειο μονο 50.000 και τα υπολοιπα στον κεαδα????η μηπως τα υπολοιπα θα πληρωθουν απο τα αποθεματικα της εταιρειας που ειναι προς εκκαθαριση????σας παρακαλω διευκρινηστε μου αυτο αν μπορειτε γιατι θελω να ξερω αν ειναι η ωρα να παω να φουνταρω τωρα η να περιμενω λιγο ακομα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.
    Μηπως γνωρίζει κανείς με ποιο τρόπο και που μπορεί να απευθυνθεί κανείς για να κατοχυρώσει τα δικαιωματά του?
    Η ακόμη καλύτερα κανέναν δικηγόρο που να ασχολείται με αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πως θα μάθουμε ποτε θα μπορούμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΡΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΙΑ Η ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ.ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!ΠΡΩΤΟΝ.. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΗΝΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ..ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΙ ΜΕΝ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΧΕΙΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ [ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ]ΗΘΕΛΑΝ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΦΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΓΕΛΟΥΣΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΓΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ?
    ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΕΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ.
    Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή