Στόχος να μην δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά σε εποχές μειωμένης ρευστότητας.
Tην επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί τελικά η συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) κ. Γ. Πέτσα με θέμα την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΠΕΙΑ συγκλίνει στη συμβιβαστική αποδοχή της αποτίμησης των ομολόγων είτε σε τιμές κτήσης είτε σε τιμές διακράτησης (hold to maturity) προκειμένου να μην δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά σε εποχές μειωμένης ρευστότητας και μάλιστα ενόψει της προετοιμασίας για τα Solvency II το 2011.
H υποχώρηση της αξίας των χαρτοφυλακίων κατά 20% περίπου λόγω των ελληνικών ομολόγων, έχει θορυβήσει αρκετές εταιρείες που βλέπουν την ασφαλιστική τους περιουσία να έχει μειωθεί δραματικά στο τελευταίο δίμηνο. Μάλιστα η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων κατά 20% διαμορφώνει υπο-αξίες σε τρέχουσες τιμές που φτάνουν στα επίπεδα του 1 δις. ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι στους κόλπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών υπάρχουν 3 κατηγορίες αποτιμήσεων.
Στην πρώτη ανήκουν οι περισσότερες ξένες πολυεθνικές που ουσιαστικά είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε τρέχουσες αξίες (mark to market). Αν αυτό ισχύσει για τα εποπτικά κεφάλαια τότε είτε θα αναγκαστούν να περάσουν τις υποαξίες στα αποτελέσματα χρήσης (P&L) γράφοντας μεγάλες ζημιές για το 2009 ή να μειώσουν την καθαρή τους θέση γεγονός που θα τους οδηγήσει σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Κατηγορία
Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι ορισμένες ξένες ασφαλιστικές και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες (Εθνική, Eurolife, Αγροτική) οι οποίες ακολουθούν την αποτίμηση σε διακράτηση (hold to maturity) με την οποία ουσιαστικά αποτιμούνται τα ομόλογα σε τιμές κτήσης αναπροσαρμόζοντας το κουπόνι.
Τέλος, στην 3η κατηγορία είναι οι ασφαλιστικές που ακολουθούν τα παλαιά ελληνικά λογιστικά πρότυπα και αποτιμούν τα ομόλογα σε τιμές κτήσης. Ο τρόπος αυτός θεωρείται παρωχημένος καθώς δεν δίνει την πραγματική εικόνα αλλά σ’ αυτή την συγκυρία βοηθά ιδιαίτερα τις μικρές και αδύναμα κεφαλαιακά εταιρείες.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου