Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Γ. Περιστέρης: Διαμεσολάβηση V/S Ενημέρωση

Οι παραπάνω λέξεις έχουν μπει για καλά στην ασφαλιστική καθημερινότητά μας και ήδη έχουν αρκετούς πιστούς αλλά και αντιμαχόμενους ακόλουθους.

Η λέξη «διαμεσολάβηση» παραπέμπει μεταξύ άλλων και στις νομικές υποχρεώσεις που απαιτούνται από τα άτομα/πρόσωπα που παρεμβαίνουν μεταξύ του κοινού και των ασφαλιστικών εταιριών για την σύναψη αμοιβαία αποδεκτών ασφαλιστικών συμβάσεων.

Η λέξη «ενημέρωση» χρησιμοποιείται από τα άτομα/πρόσωπα που δεν θεωρούν ότι διαμεσολαβούν μεταξύ του κοινού και των ασφαλιστικών εταιριών για την σύναψη αμοιβαία αποδεκτών ασφαλιστικών συμβάσεων, αλλά απλά το ενημερώνουν για τους οικονομικούς όρους και τα οφέλη που θα έχουν αν «προσχωρήσουν οικειοθελώς σε» (δηλαδή αγοράσουν) ένα συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν, το οποίο έχει διαμορφώσει πλήρως (Πίνακας Παροχών, Όροι, Ασφάλιστρα, Ενημερωτικό Υλικό, κλπ) μια συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία και το διαθέτει στο κοινό, είτε μέσω της ιστοσελίδας της είτε μέσω άλλων καναλιών επικοινωνίας της μαζί του.


Παραδείγματα «ενημέρωσης» :

  • Όσο πάνε και πληθαίνουν στο Διαδίκτυο οι έξυπνες μηχανές αναζήτησης/εντοπισμού ατόμων, πρόθυμων να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια προτεινόμενη φόρμα επικοινωνίας, για να αποκτήσουν κάποιο πρόγραμμα ασφάλισης «Υγείας» ή «Αυτοκινήτου» ή «Κατοικίας», κατά κανόνα «πρωτοποριακού» ή πολύ φτηνού ή ακόμα και δωρεάν.
  • Η τεχνική της δωρεάν προσφοράς ειδών που πωλούνται από τα σουπερμάρκετ (αγοράζεις 1, παίρνεις 2) αρχίζει να βρίσκει μιμητές δωρεάν προσφοράς συγκεκριμένων ασφαλιστικών προϊόντων, μαζί με τα προϊόντα που πωλούν κάποιες άλλες επιχειρήσεις/επιχειρηματίες.
  • Το bancassurance επεκτείνεται συνεχώς, χωρίς να αποκλείεται η είσοδος νέων παικτών/τραπεζών στην Ελληνική αγορά και η αποκλειστική συνεργασία τους με κάποια από τις πολύ μεγάλες & ελεύθερες ανάλογων δεσμεύσεων ασφαλιστικές εταιρίες (π.χ. Allianz, Interamerican, MetLife κλπ).

Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με τουλάχιστον εκθετικούς ρυθμούς και στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις προλάβει, σύντομα θα αποτελεί «μουσειακό είδος». Όποιος μπορεί να τις εκμεταλλευτεί, θα επιβιώσει. Όποιος μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνσή τους, θα μεγαλουργήσει.

*Γράφει ο κ. Γ. Περιστέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου