Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην Ελλάδα που αποζημιώθηκε από ασφαλιστικές εταιρίες

Σχεδόν ένα αιώνα πριν, στις 5 Αυγούστου του 1917, το κέντρο της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε εντελώς από την πιο μεγάλη πυρκαγιά του 20ου αιώνα στην Ελλάδα Το 32% της επιφάνειας της πόλης έγινε στάχτη, 120 εκτάρια συνολικά.
Διαβάστε αυτό το άρθρο:

1 σχόλιο:

  1. Η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν τότε (5 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της) μια πολυεθνική κοινωνία.
    Με τους περισσότερους ίσως Εβραίους κατοίκους από οποιοδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδος τόσο αριθμητικά όσο και σε ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού.

    Υπό την Τουρκική διοίκηση της πόλης, οι Σεφαραδίτες Εβραίοι της πόλης, είχαν το επάνω χέρι σε όλα τα οικονομικά δρώμενα της οικονομικής ζωής της πόλης και όχι μόνο, και αυτό χάρη στην ανοχή της Τουρκικής διοίκησης προς αυτούς.

    Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι δεν είδαν οι Εβραίοι με καλό μάτι την προσπάθεια για την απελευθέρωση και την ίδια την απελευθέρωση της πόλης από τις Ελληνικές δυνάμεις.

    Έτσι από τυχαίο ή σκοπούμενο συμβάν στο τότε κέντρο της πόλης στη τότε Εβραϊκή συνοικία Μεβλανέ μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης ξεκίνησε αυτή η περιβόητη πυρκαγιά.
    Πράγματι αυτή η πυρκαγιά δεν πολυσκοτισε η στεναχώρησε τους Ελληνες χριστιανούς και τους άλλους κατοίκους. Ακόμα και τους Γάλλους και τους Βρετανούς των εκεί εκστρατευτικών σωμάτων. Γιατί απλά κατάκαιγε τους μισητούς Εβραίους για αυτούς συμπολίτες τους.

    Αποτέλεσμα αυτού του συμβάντος ήταν να γίνει στάχτες και αποκαΐδια το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών των Εβραίων. Κάτι που τους ανάγκασε τότε αυτούς τους Εβραίους που καταστράφηκαν να φύγουν για Παλαιστίνη ή για αλλού. .......

    Να πω τώρα το ! Ουδέν κακόν αμιγές καλού ?: Δηλαδή σε κάθε πράγμα, όσο και αν φαίνεται αρνητικό, βρίσκεται πάντοτε κάτι το θετικό....... Δεν ξέρω εάν είναι σωστό αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή