Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Aπάντηση ΣΥΑΕ στο τελεσίγραφο της ΕΑΕΕ για τις εισφορές στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο τελευταίο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΑΣΕ ενημερωθήκαμε για την επιστολή της ΕΑΕΕ προς τους «αγαπημένους» της εργαζόμενους στις εταιρίες μας.

Μόλις την διαβάσαμε ένα δάκρυ … κύλησε απ τα μάτια μας, με τον τρόπο που εκφράζει την αγωνία της για την βιωσιμότητα του Επικουρικού μας Ταμείου και για το μέλλον των συνταξιούχων του κλάδου μας. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία της, όπου εκτός από την ιδανική λύση που προτείνει για την σωτηρία του ζητά και ως αντάλλαγμα δικαίωμα βέτο σε όλες τις κρίσιμες λειτουργίες του ταμείου. Όταν όμως διαβάσαμε και την πρόταση-τελεσίγραφο που την συνόδευε καταλάβαμε ότι μάλλον πρόκειται για φάρσα.

Διευκρινίζουμε λοιπόν τα παραπάνω και ας δούμε τι σημαίνει η πρόταση της Ένωσης :

Όλοι μας, στο τέλος του εργασιακού μας βίου, θα πάρουμε δυο συντάξεις την Κύρια από το ΙΚΑ και την Επικουρική από το ΤΕΑΕΑΠΑΕ.

Ευτυχώς, για εμάς, το ΤΕΑΕΑΠΑΕ ανεξαρτητοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας (ΟΑΣΕ) το 2013. Έτσι παρά τις μνημονιακές μειώσεις που επήλθαν στις επικουρικές συντάξεις μέχρι την ανεξαρτητοποίηση του, το Επικουρικό μας Ταμείο μπορεί σήμερα και καταβάλλει κατά μέσο όρο σύνταξη υπερδιπλάσια (380€) από αυτή που καταβάλλει το ΕΤΕΑ (170€) το ταμείο δηλαδή που θα εντασσόμασταν.

Αυτό κατέστη δυνατόν, αφενός λόγω της πρόνοιας που επέδειξαν οι ιδρυτές του (1942), προβλέποντας χρηματοδότηση ανάλογη με το ύψος του κύκλου εργασιών του κλάδου (εισφορές επί της παραγωγής) κι αφετέρου λόγω της χρηστής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαχείρισης που ασκεί η σημερινή διοίκηση, στην οποία η ΟΑΣΕ έχει την πλειοψηφία.

 Αυτούς τους δυο παράγοντες έρχεται να ακυρώσει η σημερινή πρόταση της ΕΑΕΕ που αφενός έχει σαν αποτέλεσμα άμεσες μειώσεις των εισφορών των εταιρειών πάνω από 50% (και προοπτικά ίσως και πάνω από 80% ή και 90%) και ταυτόχρονα απαιτεί να χρειάζεται η έγκριση της για όλες τις ουσιαστικές λειτουργίες του Ταμείου. Σκοπός της ΕΑΕΕ είναι να εμποδίζει τους εργαζόμενους (ΟΑΣΕ) να διαχειρίζονται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα το ΤΕΑΕΑΠΑΕ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους, πρώτα από όλα, τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων συναδέλφων μας.

Εδώ να τονίσουμε ότι στο καταστατικό του ταμείου που υπογράφηκε το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, από το σύνολο των εργοδοτών (με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους συνέλευσης) είχε γίνει αποδεκτό από πλευράς τους το ύψος των εισφορών και ο τρόπος υπολογισμού τους επί τις παραγωγής. Γρήγορα όμως με μεθοδεύσεις και με πρόφαση τον νόμο Βρούτση (ν.4254/2014) βρήκαν την ευκαιρία να μη τιμήσουν την υπογραφή τους.

Η πρόταση των εργοδοτών, η οποία δεν συνοδεύεται από κάποια αναλογιστική μελέτη άρα φαίνεται και η προχειρότητα της, θα προκαλέσει σε πρώτη φάση νέα μείωση στις συντάξεις γύρω στο 20%. Η οποία όμως δεν θα είναι η μόνη μείωση, αφού συνδυάζει τις εισφορές με την μισθοδοσία έτσι κάθε φορά που θα μειώνεται το εργατικό δυναμικό (απολύσεις για μείωση κόστους , ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι, outsourcing εργασίες, ανακλήσεις αδειών εταιρειών κ.α.). Ακόμη, όταν θα μειώνονται οι μισθοί (συνήθη φαινόμενα των ημερών μας) θα ακολουθούν εκ νέου μειώσεις των συντάξεων. Επιπλέον, δίνει τον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου στους εργοδότες.

Επίσης, με βάση την καλή πίστη, πάνω στην οποία θέλαμε να χτιστεί το νέο Ταμείο, προβλέψαμε δυο θέσεις στο Δ.Σ. για τους Εργοδότες, παρόλο που δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση από τον νόμο (ν.3029/2002). Και αυτό, προκειμένου από κοινού να επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή διαχείρισή του. Αντ’ αυτού σε πολλά ζητήματα που κλήθηκαν να συνδράμουν τους βρήκαμε απέναντι μας: στην προσφυγή μας στο ΣτΕ για τις εισφορές αντί να πάρουν το μέρος του Ταμείου, συντάχτηκαν με την θέση του Υπουργείου, στην προσπάθεια επαναφοράς των κατασκηνώσεων που χρειαζόντουσαν οι ψήφοι τους καταψήφισαν, στην συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έκανε το Ταμείο για τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους πάλι ήταν αρνητικοί, για την επένδυση του Ταμείου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που ενέκρινε και η ΤτΕ, πάλι δεν συμφώνησαν. Αυτή λοιπόν είναι η σύγχρονη και με διαφάνεια εταιρική διακυβέρνηση που ενστερνίζονται οι εργοδότες και ζητούν δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις και ενέργειες του Ταμείου. Δηλαδή, άρνηση σε οτιδήποτε θετικό προσπαθεί να δημιουργήσει το ΤΕΑΕΑΠΑΕ για τους ασφαλισμένους του.

Δηλώνουμε λοιπόν απερίφραστα ότι δεν αποδεχόμαστε ούτε την προτεινόμενη εργοδοτική εισφορά, που οδηγεί σε επιπλέον μεγάλες μειώσεις των συντάξεων ούτε την κηδεμονία του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ Ταμείου από τους εργοδότες .

Εξάλλου τα … φιλεργατικά της συναισθήματα, η ΕΑΕΕ τα απέδειξε και με την άρνηση υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας αρνούμενη τον προφανή ρόλο της ως εργοδοτική οργάνωση.

Τελικά, συνάδελφοι ποιους θα εμπιστευτούμε: αυτούς που «μικρόψυχα» μετράνε μόνο αριθμούς και πάνω απ’ όλα βάζουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των εκπροσώπων τους ή αυτούς που πραγματικά πονάνε το Ταμείο και αποδεικνύουν καθημερινά με το έργο τους ότι πάνω από όλα βάζουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του;


Συναδελφικά,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 Ο Πρόεδρος, Σπύρος Κολαΐτη
 Ο Γεν. Γραμματέας, Τέλης Χρηστίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου