Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 25 Απριλίου 2012


Δεν θα διανείμουν μέρισμα όσες ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν χρήση της παρέκκλισης για επιμερισμό των ζημιών λόγω του PSI+ σε τριετές διάστημα.

Η εν λόγω πρόταση συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», στην Πράξη Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά στον εποπτικό χειρισμό των ζημιών που προέκυψε από το PSI+ για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς μέρες, δεδομένου ότι πρόκειται να πάρει το «δρόμο» για τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.
Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη ένεκα της γενικότερης κατάστασης και προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις εταιρείες, δεδομένης, μεταξύ άλλων, και της επικείμενης εφαρμογής της οδηγίας Solvency II.
Σταδιακή καταγραφή
Παράλληλα, η Πράξη του Διοικητή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει την ήδη εκφρασμένη πρόταση της εποπτικής αρχής για τη σταδιακή καταγραφή της ζημίας του PSI+, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2013.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ήδη τα εποπτικά κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου, συνεκτιμώντας ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 15% που πραγματοποιήθηκε ήδη το 2011, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων που διενεργήθηκαν εντός της διετίας 2010-2011 έχει περιορίσει δραστικά το κεφαλαιακό άνοιγμα του κλάδου, το οποίο αρχικά είχε υπολογιστεί ότι υπερέβαινε τα 2 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, μετά το κούρεμα 15% το 2011, ακολουθεί ακόμα ένα 20% το 2012 όταν τα νέα ομόλογα θα αποτιμηθούν στο 65% της ονομαστικής τους αξίας και με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, το 2013 θα υλοποιηθεί ένα επιπλέον κούρεμα 20% ώστε το συνολικό να φθάσει το 55%.
Η επιλογή των σταδιακών αποσβέσεων των ζημιών από τις απομειώσεις των ομολόγων αφενός δίνει μια κεφαλαιακή ανάσα στον κλάδο, αφετέρου εξυπηρετεί τη δυνατότητα προσαρμογής του στις απαιτήσεις της Solvency II προκειμένου το 2014, με την έναρξη της ισχύος του νέου κανονιστικού πλαισίου, οι εταιρείες να είναι σε θέση να αποτιμήσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο σε τιμές αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τη λογιστική αποτύπωση, ο ασφαλιστικός κλάδος σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες ζητά την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την αναβαλλόμενη φορολογία που θα ισχύσει για τις τράπεζες, καθώς το μέτρο αυτό θα επιτρέψει τον συμψηφισμό μελλοντικών κερδών με τη ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Σχετικά με το φορολογικό χειρισμό, η αγορά ζητά την έκπτωση της ζημιάς αποτίμησης (ή και πραγματοποιηθείσας) των κρατικών ομολόγων από τα ακαθάριστα φορολογικά έσοδα και τη δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής αυτής ζημίας μέχρι εξαντλήσεώς της.
Αυξήσεις μ/κ
Σε αυτό το περιβάλλον, ανοίγει ο δρόμος για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες αναμένεται να εξυπηρετηθούν άμεσα από τις μητρικές τραπεζικές εταιρείες.
Από την πλευρά των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, η πλειονότητά τους έχει φροντίσει να "ξεφορτωθεί" τα ελληνικά ομόλογα καταγράφοντας ήδη σημαντικές ζημιές, δεδομένου ότι προχώρησαν σε απομείωση σε τιμή mark to market, στα περσινά τους αποτελέσματα. Επί της ουσίας τις ισχυρότερες πιέσεις, προκειμένου να βρουν τα απαραίτητα συμπληρωματικά κεφάλαια θα έχουν οι μικρότερες και αμιγώς ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, η έκθεση των οποίων σε κρατικούς τίτλους εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου