Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δικαιοσύνη: Απερρίφθη αίτηση για μη καταβολή προστίμων


Απερρίφθη η αίτηση των τριών ασφαλιστικών εταιρειών AXA, ING και Groupama Φοίνιξ για τη μη καταβολή του προστίμου συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, το οποίο τους έχει υποβληθεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Κατόπιν αυτού, οι τρεις εταιρείες θα προχωρήσουν στην καταβολή του προστίμου που τους αναλογεί, το οποίο διαμορφώνεται στις 700 χιλ. ευρώ έκαστη για τις εταιρείες AXA και ING, καθώς 600 χιλ. ευρώ στην Groupama Φοίνιξ.
Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω πρόστιμα αφορούν στις ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων στα νοσοκομειακά προγράμματα, που κατόπιν διερεύνησης της ΓΓΚ διαπιστώθηκε ότι άγγιζαν ή και υπερέβαιναν σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό του 10% ή και του 15 %.
Αόριστοι όροι
Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΓΓΚ, οι όροι που χρησιμοποιούν οι παραπάνω εταιρείες για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου είναι αόριστοι και δεν εμπεριέχουν εύλογα κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί να είναι προβλέψιμη από τον καταναλωτή η μελλοντική αύξηση του ασφαλίστρου.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα οφείλονται στην αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Παράλληλα, απορρίπτουν τη δέσμευση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής, επικαλούμενες την έλλειψη παρόμοιων κριτηρίων.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι εταιρείες βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του διοικητικού πρωτοδικείου, στο οποίο έχουν προσφύγει και οι τρεις μαζί, διατηρώντας την πεποίθηση ότι η πράξη υποβολής προστίμου της ΓΓΚ θα ακυρωθεί ως «εντελώς παράνομη» και ως εκ τούτου θα τους επιστραφούν και τα ποσά που θα καταβάλλουν.
Πηγή: Ναυτεμπορική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου