Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εντείνονται οι έλεγχοι στις ασφαλιστικές

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς φέτος εντείνονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις με πιο εξειδικευμένες και σύνθετες εποπτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς αλλά και της προσαρμογής της στις νέες απαιτήσεις του μακροοικονομικού και εποπτικού περιβάλλοντος.


Ειδικότερα, πέρα από τους συνήθεις επιτόπιους ελέγχους, που πέρυσι ανήλθαν στους 155, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εποπτικής αρχής τίθενται τους επόμενους μήνες η ελεύθερη περιουσία, τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια και τα συμβόλαια αντασφάλισης των ασφαλιστικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα η αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχο των εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων όλων των εταιρειών, υλοποιώντας παράλληλα στοχευμένους και διαρκείς ελέγχους των τεχνικών προβλέψεων.
Επισημαίνεται ότι στο θέμα αυτό έχουν γίνει θετικά βήματα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της εποπτείας την τελευταία τριετία οι προβλέψεις του κλάδου έχουν αυξηθεί κατά 30%.
Την ίδια ώρα, έλεγχοι δρομολογούνται και για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, καθώς και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτασφάλισης και αντασφάλισης, με έμφαση στην ποιότητα της παρεχόμενης αντασφάλισης και στη σχέση κόστους - οφέλους που αυτή συνεπάγεται.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΙΑ από τα τέλη του 2011 εγκαινίασε τη σταδιακή προσαρμογή των υποβαλλόμενων στοιχείων στα δεδομένα της οδηγίας Solvency II και ήδη άρχισε η υποβολή αναβαθμισμένων τριμηνιαίων αναφορών, που θα βελτιωθεί περαιτέρω με βάση και τα πρότυπα της EIOPA.
Παράλληλα, εντός των προσεχών ημερών η εποπτική αρχή αναμένεται να αποστείλει στις εταιρείες το πολυσέλιδο οδηγό διαμόρφωσης των αναγκαίων για την παρακολούθηση των ασφαλιστικών κινδύνων μοντέλων και βάσεων δεδομένων για την καλύτερη προετοιμασία τους για το Solvency II.
Μάλιστα για τη διαμόρφωση ειδικών βάσεων δεδομένων και μεθόδων για την παρακολούθηση των ασφαλιστικών κινδύνων, η ΔΕΙΑ δρομολογεί τη σύσταση οχτώ ομάδων εργασίας με στόχο την οργάνωση ενός νέου μοντέλου που θα δίνει τη δυνατότητα ρεαλιστικού υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των ασφαλιστικών, καθώς και του κόστους των κινδύνων που αναλαμβάνουν, με βάση στατιστικά στοιχεία που ανταποκρίνονται στην εικόνα της εγχώριας αγοράς.
Διαμεσολαβητές
Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των δέκα μεγαλυτέρων διαμεσολαβητών κάθε εταιρείας, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικοί πιλοτικοί έλεγχοι, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία παρακολούθησης μέσω τουΤειρεσία των διαμεσολαβητών, που επί μακρόν και συστηματικά κατακρατούν ασφάλιστρα.
Αναφορικά με τη διεξαγωγή εξετάσεων του πρώτου επιπέδου πιστοποίησης, η εποπτική αρχή γνωστοποίησε ότι από τα μέσα Μαρτίου θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Μολονότι δεν έχει ακόμα ορισθεί η ημερομηνία, η ΤτΕ τονίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού συστήματος, θα πραγματοποιηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα διαδοχικές εξετάσεις ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της αγοράς.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς σε συνάντηση της εποπτικής αρχής με τους εκπροσώπους των διαμεσολαβητών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Επικουρικό
Εξελίξεις αναμένονται και για το πολύπαθο Επικουρικό Κεφάλαιο, καθώς ήδη πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος και υπάρχουν ενδείξεις ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου ταμείου μπορεί να περιορισθεί σημαντικά, με βάση μια πιο συγκροτημένη εκτίμηση του ύψους των αποζημιώσεων που τελικά θα καταβληθούν.
Ο έλεγχος προβλέπει την εξέταση όλων των φακέλων με τις εκκρεμείς ζημιές, προκειμένου να υπολογιστεί με ασφάλεια το ύψος των υποχρεώσεων του Επικουρικού τα προσεχή χρόνια.
Οι ζημιές θα εξεταστούν μία προς μία, με έμφαση στις μεγάλες υποθέσεις που είναι και αυτές που επιβαρύνουν υπέρογκα το έλλειμμα του φορέα, ενώ παράλληλα θα επεκταθεί και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη αποζημιωθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου ανεβάζει το ύψος των εκκρεμών ζημιών πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ.
Παραγωγή: 6,8% κατά στο σύνολο 7,7% στον κλάδο ζωής
Στο μεταξύ, «μικραίνει» η εγχώρια ασφαλιστική αγορά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων υποχώρησε το 2011 κατά 6,8% στα 4,97 δισ.
Αποζημιώσεις
Οι απώλειες στις γενικές ασφάλειες κυμαίνονται στο 6,1% με την παραγωγή να διαμορφώνεται στα 2,83 δισ., ενώ μεγαλύτερο πλήγμα εμφάνισε ο κλάδος ζωής που παρουσίασε πτώση 7,7% στα 2,14 δισ. Σε επίπεδο αποζημιώσεων η ασφαλιστική βιομηχανία κατέβαλε πέρυσι συνολικά 3 δισ. ευρώ.


Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου