Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Moody's: υποβάθμιση δύο τραπεζών της Κύπρου

Πηγή: To Bήμα
Πρόκειται για τον Marfin και την Τράπεζα Κύπρου

Στην υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin, κατά δύο βαθμίδες προχώρησε την Πέμπτη ο οίκος Moody's, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση (rating) της Ελληνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την Marfin από πλευράς καταθέσεων και χρέους σε Ba2/Not Prime από Baa3/Prime-3 και της Τράπεζας Κύπρου σε Ba1/Not Prime από Baa2/Prime-2, ενώ διατήρησε τα «ratings» καταθέσεων και χρέους της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba1.

Οι προοπτικές των διαβαθμίσεων για τις τρεις τράπεζες είναι αρνητικές, υποστήριξε ο οίκος αξιολόγησης.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες (από A2 σε Baa1) που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Moody's.

Η υποβάθμιση οφείλεται, σύμφωνα με τον Moody's, σε τρεις βασικούς λόγους:

1. Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, που έχουν ενταθεί από τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

2. Την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο, που έχει αυξήσει τους κινδύνους εφαρμογής των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

3. Τον κίνδυνο ότι τουλάχιστον κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα λόγω της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου