Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τράπεζες: Η Fitch διατήρησε τη βαθμολογία Β-

Πηγή: Hμερησία

Η συμφωνία των Βρυξελλών και η στήριξη της διεθνούς κοινότητας διασώζει βαθμολογικά τις τράπεζες στην αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης Fitch. Οι αναλυτές του οίκου Fitch εκτιμούν ότι οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σημαντικές.

Τη βαθμολογία Β- διατηρεί η Fitch στους έξι ελληνικούς ομίλους Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ATEbank και T Bank. Ωστόσο, υποβαθμίζει τη βιωσιμότητά τους (viability) σε «F» από «CCC» και τις θέτει υπό παρακολούθηση για νέα πιθανή υποβάθμιση.


Συμφωνία 
 
Η διατήρηση της αξιολόγησης «B-» αντανακλά τις αποφάσεις των Βρυξελλών και τη διεθνή στήριξη από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) στη ρευστότητα, την ανακεφαλαιοποίηση και την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για το διάστημα που θα μεσολαβήσει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η έκθεση της Fitch. Η κ. Τορέλα επισημαίνει ότι η «Fitch διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν ρευστότητα, είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα και αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί σε 'restricted default' καθώς ο κίνδυνος για χρεοκοπία των τραπεζών μειώνεται».

Βιωσιμότητα 
 
Η Fitch θα διατηρήσει την αξιολόγηση «F» όσον αφορά τη βιωσιμότητα (viability) των ελληνικών τραπεζών. 

Η πιθανή επιδείνωση στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, στην κερδοφορία τους, τις πιθανές περαιτέρω εκροές των καταθέσεων, την εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ και την επίδραση στα κεφάλαιά τους που θα έχει η αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός για το οποίο η Fitch εκτιμά ότι οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου