Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανταγωνισμός και φήμες ..σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες στην ασφαλιστική αγορά

Πηγή: asfalisinet.gr
Ένα δημοσίευμα εφημερίδας με ονόματα ασφαλιστικών εταιριών, που φέρονταν να έχουν κεφαλαιακά ανοίγματα σε ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος που εποπτεύει την αγορά, ήταν αρκετό να προκαλέσει αντιδράσεις, διαψεύσεις εξώδικα και υποψίες για το ποιος βγάζει ποιον στην σέντρα και για πιο λόγο!
 
Κιόλα αυτά, όταν η αγορά είναι σε στασιμότητα από πλευράς μεγεθών και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με το φάντασμα της Ασπίς και των άλλων ασφαλιστικών εταιριών που πέρασαν λουκέτο, μετά από αυτή, να πλανάται σαν εφιάλτης σε ασφαλισμένους και ασφαλιστές, οι φήμες, η αναβλητικότητα και τα πισωμαχαιρώματα κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στην αγορά.


Με βάση τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή ασφαλιστές και ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να λύνουν σταυρόλεξα. Η αγορά έχει σπάσει στα δυο. Από την μια πλευρά οι μεγάλοι πολυεθνικοί και οι ισχυροί παίκτες των τραπεζικών ομίλων , από την άλλη οι μικροί και οι μεσαίοι , κυρίως εγχώριοι παίκτες αίροντας τα λάθη, τις αμαρτίες και την αναβλητικότητα του παρελθόντος, να προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια αγορά που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική, με τις τράπεζες και τα εναλλακτικά δίκτυα να αποτελούν ένα ακόμα βραχνά για τα παραδοσιακά δίκτυα των ασφαλιστικών και στο βαθμό που δεν εκσυγχρονίζονται.

Η μεταβίβαση της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες ότι η εποπτεία θα κινηθεί πιο αυστηρά και πιο αποτελεσματικά, ώστε όπου δεν υπάρχουν περιθώρια σωτηρίας να εφαρμόζεται το πνεύμα και το γράμμα, όχι απλά του νόμου, αλλά και της λογικής, που λέει ότι δεν μπορεί αυτή η αγορά να συνεχίσει κάτω από τις συνθήκες να «εμπαίζει» τους καταναλωτές αλλά και των υγιή ανταγωνισμό των εταιριών.

Αυτή τη στιγμή, όντως, η αγορά είναι σε κρίσιμη φάση και βέβαια οι επιλεκτικές φήμες και τα πισωμαχαιρώματα δεν έχουν πάντα αγαθές προθέσεις, ούτε είναι και για το καλό των καταναλωτών και είναι θέμα και της εποπτείας και της αγοράς να τις αποτρέψει να λειτουργούν σαν αμορτισέρ των κραδασμών .

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που με μια πληροφορία για την φημολογούμενη μεταφορά του χρόνου προσαρμογής στο 2014 της Solvency II έσπευσαν να υποστηρίξουν, ότι εντάξει τώρα και η εποπτεία θα χαλαρώσει και θα δώσει περιθώρια ανάσας. Άλλωστε οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα της κεφαλαιακής επάρκειας εντοπίζεται σε 10 εταιρίες, όπου στην πλειοψηφία τους έχουν μικρά και διαχειρίσιμα ανοίγματα και εκεί που υπάρχουν ανοίγματα μεγάλου μεγέθους είναι σε θέση να υπάρξουν καλύψεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, με περιθώρια πλήρους προσαρμογής με βάση τα νέα χρονοδιαγράμματα που ενδεχομένως θα προκύψουν στην προσαρμογής για την Solvency II.

Τώρα κατά πόσο είναι επικίνδυνη ή όχι η φημολογούμενη χαλάρωση και η ανοχή ο χρόνος θα το δείξει …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου