Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Α. Βγενόπουλος: Εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο ΓΑΙΑ

Πηγή:capital.gr
Τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ έχει χάσει το δημόσιο από τη μη απόδοση ΦΠΑ από την λειτουργία της μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής "ΓΑΙΑ", η οποία λειτουργεί εντός του Ερρίκος Ντυνάν ως σύμπραξη με τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών.

Αυτό προέκυψε από στοιχεία που κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο επικεφαλής του ομίλου Marfin, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, επικαλούμενος επιστολή της διοίκησης του ΓΑΙΑ στις 2/5/2011 προς το υπουργείο Υγείας, όπου αναφέρει ότι αν δεν ανακληθεί η λειτουργία της μαιευτικής κλινικής θα αρχίσει να καταβάλλει ΦΠΑ και ποσό 5 εκατ. ευρώ θα εισφερθεί στο Ερρίκος Ντυνάν.

Ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ότι το Ερ. Ντυνάν ως κοινωφελές ίδρυμα απαλλάσσεται από ΦΠΑ, αλλά το "ΓΑΙΑ" δεν έχει αυτήν την ωφέλεια, αν και τα παραστατικά και τα τιμολόγια που εκδίδονταν ως Ντυνάν-ΓΑΙΑ δεν είχαν τον συγκεκριμένο φόρο, κάνοντας λόγο για "φοροδιαφυγή μεγάλου αντικειμένου" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επέμβει Εισαγγελέας για αυτή την υπόθεση.

Απαντώντας στον πρόεδρο του Ιατρικού, κ. Γ. Αποστολόπουλο, ο οποίος αποχώρησε από την συνεδρίαση πριν καν αυτή αρχίσει (http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1248905), ο κ. Βγενόπουλος ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως "το Ντυνάν δεν φτιάχτηκε για να κάνει δουλειές ο Αποστολόπουλος". Και ξεκαθάρισε ότι αν έχει κάποιος λόγο να βρίσκεται στη συνεδρίαση της Βουλής αυτή είναι η τράπεζα που έχει αναλάβει κίνδυνο ύψους 85 εκατ. ευρώ έναντι του νοσοκομείου. Μάλιστα, χαρακτήρισε ντροπή να ισχυρίζεται ένας επιχειρηματίας ότι θα σώσει το Ντυνάν με την λειτουργία του ΓΑΙΑ "όταν οι ιδιώτες σήμερα προσπαθούν να σωθούν οι ίδιοι".

Η άδεια

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι Έλληνες βουλευτές δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι το ΓΑΙΑ ουδέποτε έλαβε άδεια λειτουργίας, και ότι ο πρώην υπουργός Δ. Αβραμόπουλος έδωσε άδεια στο Ερρίκος Ντυνάν να λειτουργήσει μαιευτική κλινική, έχοντας από τότε επισημάνει ότι μια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και το κοινωφελές ίδρυμα δεν είναι σύννομη. Αυτό ουσιαστικά αναγνωρίζει και το Ιατρικό στην ίδια επιστολή που κατέθεσε στα πρακτικά ο κ. Βγενόπουλος, αφού αναφέρεται ότι αν το υπουργείο ανακαλέσει την λειτουργία του ΓΑΙΑ, ο επιχειρηματίας δεν έχει δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης γιατί δεν έχει "κανένα έννομο συμφέρον".

Το πώς εκ των υστέρων προέκυψε το ΓΑΙΑ και η λειτουργία του από το Ιατρικό Αθηνών είναι ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, αλλά η απόφαση του υπουργείου Υγείας να αποδεχθεί την ομόφωνη εισήγηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε την σύμπραξη μη σύννομη, και να δώσει εντολή να κλείσει μέχρι τις 11 Αυγούστου το "ΓΑΙΑ" έρχεται να σταματήσει αυτή τη στρέβλωση. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, "στις 12 Αυγούστου θα στείλω κλιμάκιο να ερευνήσει ότι έχει εφαρμοστεί η απόφαση", απαντώντας ουσιαστικά στο σχόλιο του κ. Αποστολόπουλου λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση ότι "το ΓΑΙΑ δεν θα κλείσει γιατί έχει 25ετή σύμβαση".

Ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε και άλλα στοιχεία στην επιτροπή, όπως ότι από τις 462 κλίνες του Ντυνάν οι 124 ή το 27% της δυναμικότητάς του εκχωρήθηκε στο ΓΑΙΑ και το Ντυνάν εισέπραξε όφελος 1,49 εκατ. ευρώ. "Μαζί και με άλλους βοηθητικούς χώρους, στο ΓΑΙΑ εκχωρήθηκε το 1/3 του νοσοκομείου", είπε σχετικά, την ίδια στιγμή που οι συνολικές οφειλές του, όπως προέκυψε και από τον οικονομικό έλεγχο που έκανε η Grant Thornton, εκ των οποίων 85 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές.

Πάντως, ο κ. Αποστολόπουλος στο υπόμνημα που κατέθεσε ισχυρίζεται ότι για τους 20 μήνες λειτουργίας της μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής το ΓΑΙΑ επέδωσε στο Ερ. Ντυνάν καθαρά το ποσό των 6,59 εκατ. ευρώ.

Για την έκθεση των οικονομικών στοιχείων του Ντυνάν, ο επικεφαλής της Marfin δήλωσε στους βουλευτές ότι "η θέση της τράπεζας να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση δικαιώθηκε από τα ευρήματα του ορκωτού ελεγκτή". Ωστόσο, δήλωσε ότι η Marfin είναι έτοιμη να κάνει αναδιάρθρωση δανείου στο νοσοκομείο και να απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 18 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου προς το νοσοκομείο, οι οποίες με δικαστική απόφαση έχουν βεβαιωθεί στα 24,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα ή οποιαδήποτε συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει την κυριότητα του Ερ. Ντυνάν.

Αναφορικά δε, με την τύχη των περίπου 400 εργαζομένων του "ΓΑΙΑ", αυτή μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το Ερρίκος Ντυνάν να συνεχίζει αυτόνομα να παρέχει γυναικολογικές - μαιευτικές υπηρεσίες, οι δε μαιευτήρες στην πλειονότητά τους δεν είχαν αποκλειστική συνεργασία με το "ΓΑΙΑ".

Η πρόταση Λοβέρδου

Ως "νέο μικρότερο Βατοπέδι" θα εξελισσόταν η υπόθεση πώλησης του Ερ. Ντυνάν (υπενθυμίζεται ότι το Ιατρικό είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς του νοσοκομείου), αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία άλλη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να γίνει, ούτε να ενοικιαστούν όροφοι του νοσοκομείου σε ιδιώτη για να εξακολουθήσει να λειτουργεί το ΓΑΙΑ.

Και εξέφρασε την απορία, αφού υπάρχουν τόσο αντικρουόμενα συμφέροντα, γιατί κανείς δεν προσέφυγε κατά της απόφασής του να αποδεχθεί την εισήγηση του ΝΣΚ για αναστολή λειτουργίας του ΓΑΙΑ...

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ερρίκος Ντυνάν μια μόνο λύση "βλέπει" το υπουργείο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας του νοσοκομείου. Η πρόταση-πείραμα, όπως την χαρακτήρισε, του κ. Λοβέρδου αφορά τρία νοσοκομεία, το Ντυνάν, το Ωνάσειο και Παπαγεωργίου, τα οποία ούτε μεν είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ, αλλά ούτε και είναι ιδιωτικά και προβλέπει:

- να αποκτήσουν διοίκηση με λογική ιδιωτικού management, χωρίς όμως να προσβάλλονται όσα προβλέπονται από τα κληροδοτήματά τους

- να υπάρξει εξορθολογισμός δαπανών και μισθοδοσίας του προσωπικού (χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν μπορεί διοικητικός υπάλληλος για 8ωρη ημερήσια απασχόληση να αμείβεται με 10.000-12.000 ευρώ) και

- να γίνουν συμβάσεις με τον Ενιαίο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (σ.σ. ο οργανισμός που προέκυψε από την συνένωση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων), ώστε να "αιμοδοτήσουν" αυτά τα νοσοκομεία με έσοδα και όλα αυτά υπό την παρακολούθηση του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου