Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Κίνητρα για την πρόσληψη 5.000 άνεργων πτυχιούχων

Πηγή: Ημερησία

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για 27 μήνες (εκ των οποίων τρεις χωρίς επιχορήγηση)

Ενισχυμένα κίνητρα (ημερήσια επιχορήγηση 30 ευρώ τους πρώτους 12 μήνες + επιδότηση 100% των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για τους επόμενους 12 μήνες) καθιερώνονται, για πρώτη φορά, για την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων.

Το πρόγραμμα που αποφάσισαν να προωθήσουν άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας, ώστε να αντιμετωπιστούν η δυσκολία ένταξης των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας και τα φαινόμενα υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησής τους, θα αφορά, σε πρώτο στάδιο, 5.000 άνεργους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας έως 35 ετών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο συζητείται να διευρυνθεί (φτάνοντας ενδεχομένως τους 10.000 ωφελούμενους):


Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους πρώτους 12 μήνες ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ.

Κίνητρα για την πρόσληψη 5.000 άνεργων πτυχιούχων

Για τους υπόλοιπους 12 μήνες για τους ασφαλιζόμενους στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Για τους πτυχιούχους οι οποίοι ασφαλίζονται στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) το οποίο δεδομένου ότι δεν ικανοποιείται μέσω του αλληλόχρεου, θα καταβάλλεται απευθείας στην επιχείρηση.

Υπολογισμός 

Ως βάση επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 25 ημέρες ασφάλισης.

Κατά τη διάρκεια της επιχορήγησης, ωστόσο, μισθωτός, επιχορηγούμενος ή μη, θα μπορεί να εργαστεί κάτω των 25 ημερών ασφάλισης, για 6 μήνες και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δέσμευσης λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης, μόνο για 1 μήνα.

Δέσμευση

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για 27 μήνες (τρεις μήνες χωρίς επιχορήγηση) και σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το επιχορηγούμενο προσωπικό της και δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό.

Ποιοι άνεργοι εντάσσονται

Οι πτυχιούχοι θα πρέπει:

Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση.
Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Να είναι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών (να διανύουν δηλαδή το 35ο έτος της ηλικίας τους).

Οι πτυχιούχοι αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ.

Δεν εντάσσονται

Τα άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στο πρόγραμμα, είχαν απασχοληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Τα άτομα που απασχολούνταν στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα.
Ατομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98.

Τα άτομα που θα προσληφθούν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης, που αφορά σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των προσληφθέντων.
 
Ατομα που θα απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

Προϋποθέσεις ένταξης και ενίσχυση

Κεφαλαιακές απαιτήσεις Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα:

1. Δεν θα πρέπει να έχει κάνει μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Δεν θεωρείται, πάντως, μείωση η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο.

2. Η ενίσχυση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικο­­νο­μικών ετών. Αν δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ στην τριετία.

Η κατανομή των θέσεων

Για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

2.750 θέσεις σε Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
2.050 θέσεις σε Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
200 θέσεις σε Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου