Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ΑΤΕ περιόρισε τις ζημίες στα 29,5 εκατ.

Πηγή: Καθημερινή
Oι ζημίες της ΑΤΕBank στο πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν στα 29,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 37,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο δόθηκε έμφαση στην απομόχλευση του ενεργητικού, στον έλεγχο της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και στη μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαρτίου το συνολικό ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε στα 28,9 δισ. ευρώ από 33,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (-14,1%), ενώ το σύνολο των χορηγήσεων ανήλθε στα 20,9 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 14,3%. 

Σημαντική μείωση παρουσίασαν τα λειτουργικά έξοδα, κατά 9,3% σε ετήσια βάση και κατά -12,3% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2010. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 6,9 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν ήταν τα λειτουργικά προ προβλέψεων κέρδη του ομίλου να αυξηθούν κατά 67,7% σε ετήσια βάση και κατά 48% σε τριμηνιαία βάση φτάνοντας τα 79,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 13,2%, αύξηση που αποδίδεται κυρίως στη μείωση του υπολοίπου δανείων. Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων η τράπεζα προχώρησε στο πρώτο τρίμηνο στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 105,9 εκατ. έναντι 95,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και 193,4 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο του 2010. 

Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε: «Το αποτέλεσμα του α΄ τριμήνου δείχνει ότι η αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης, το οποίο ο όμιλος εφαρμόζει ήδη από τις αρχές του 2010, αποδίδει και οδηγεί στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του. 

Παράλληλα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να πιστοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου, θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου και θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που επιβάλλει η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου