Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Συνεχίζει να βομβαρδίζεται η Ελληνική αγορά ομολόγων

Πηγή: greekmoney.gr

Ξέρετε πόσο έχει φτάσει σήμερα η απόδοση ενός 2ετούς ελληνικού ομολόγου στην αγορά; Στο 26%, με ανοδική τάση. Υπολογίζεται δηλαδή ότι θα φτάσει πολύ γρήγορα στο 30% αν αυτή η κούρσα συνεχισθεί για λίγο ακόμα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις αποδόσεις των 5ετών ομολόγων. Διαμορφώνεται στο 23%, ενώ η αντίστοιχη του 10ετούς στο 17%.

Πρόκειται για ποσοστά, που παραπέμπουν απευθείας σε «βαθειά» τριτοκοσμική χώρα. Η λογική της αγοράς είναι απλή: Όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοση. 

Μόνο που από κάποια στιγμή και μετά, η όλη υπόθεση αρχίζει να αποκτά διαστάσεις ...καζίνο, με τα spreads των 10ετών ομολόγων να φλερτάρουν με τις 1400 μονάδες βάσης και τα CDS (τα ασφάλιστρα, δηλαδή, έναντι ενδεχομένης πτώχευσης) να ξεπερνούν τις 1500 μονάδες και να βάζουν πλώρη για ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα.

Το συμπέρασμα; Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, και να βρίσκει πλήρη εφαρμογή το αγγλοσαξωνικό the sky is the limit, σε ό,τι έχει να κάνει με οτιδήποτε ελληνικό. Στην πραγματικότητα, πλέον, ούτε οι ίδιοι οι διαχειριστές δεν γνωρίζουν  που θα βγάλει στο τέλος αυτή η κατάσταση, η οποία δεν έχει παρατηρηθεί ξανά σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Οπότε όλα είναι για όλους πρωτόγνωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου