Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι «πράσινες» κατασκευές προκαλούν την ασφαλιστική βιομηχανία

Πηγή: insuranceworld.gr
Νέες προκλήσεις αναδύονται για τις ασφαλιστικές εταιρείες από τα λεγόμενα οικολογικά κτίρια, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων. 

Τα τελευταία χρόνια η κατασκευή «πράσινων» κτιρίων έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές, παρόλα αυτά όμως για τους ασφαλιστές παραμένει «αχαρτογράφητη» αγορά, την οποία αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα.

Είναι σίγουρο πως τα πράσινα κτίρια είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά. Το «στοίχημα» όμως είναι να πειστεί η αγορά. Τα τελευταία δύο χρόνια αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου προωθούν στην αγορά νέα «οικολογικά» ασφαλιστικά προϊόντα. Ωστόσο, από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών εγείρονται ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλιση «οικολογικών» κτιρίων.

Ο προβληματισμός έγκειται κυρίως στο ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό εγχείρημα δεν είναι «δοκιμασμένο» και επομένως δεν υφίσταται μία βάση δεδομένων για τις πιθανές απώλειες σε αυτό τον τομέα κάλυψης. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί είναι αισθητή και «αυξάνεται, όσο υψηλότερο είναι το κόστος του κινδύνου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.
Gary Kaplan, πρόεδρος στον τομέα κατασκευών, της Zurich North America Commercial.

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών επικεντρώνεται κυρίως στο ύψος του κόστους αποκατάστασης ζημιών στα κτίρια αυτά, καθώς ο σχεδιασμός τους απαιτεί ακριβότερα δομικά υλικά από τα συνήθη.  Επιπρόσθετα πρόκειται για μεγαλύτερες κατασκευές και ο χρόνος επισκευής μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Μετά από μια πυρκαγιά, για παράδειγμα, ένα «κλασικό» κτίριο μπορεί να  ξαναχτιστεί μέσα σε εννέα μήνες, αλλά θα μπορούσαν να χρειαστούν έως και 18 μήνες για την αποκατάσταση ενός αντίστοιχου «πράσινου» οικοδομήματος, δεδομένου ότι τα υλικά που απαιτούνται είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. «Η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να καλύψει το κόστος που προκύπτει από το πρόσθετο χρονικό διάστημα που το κτίριο δε θα έχει αποκατασταθεί» εξηγεί ο
Kurt Husar, αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος ιδιοκτησίας της ACE.

Αν θα μπορούσε κανείς να αποτυπώσει σε ένα πόστερ την αβεβαιότητα των ασφαλιστών, αναφέρει στην έρευνα του για τα πράσινα κτίρια ο Matthew Brodsky (Insurance & Risk), θα έβαζε τη φωτογραφία μίας πράσινης στέγης. «Αρκεί να ρίξετε  λίγο χώμα, γρασίδι, ένα δέντρο και ίσως έναν ή δύο σκίουρους πάνω σε μια στέγη, προκειμένου να προκαλέσετε άγχος στην ασφαλιστική σας εταιρεία» προσθέτει. 


«Τι αντίκτυπο θα έχει η ποιότητα συντήρησης στη σταθερότητα της στέγης; Θα επηρεαστεί η οροφή από μία πιθανή χιονόπτωση, που θα σημειωθεί μετά από ισχυρή νεροποντή; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αποσύνθεσης οργανικών υλικών στην οροφή; Τι θα συμβεί αν εκδηλωθούν ισχυροί άνεμοι; Αυτά είναι τα ερωτήματα που με κρατούν άγρυπνο μερικές φορές» αναφέρει ο κ. Kaplan της Zurich North America Commercial.


«Η απάντηση είναι απλή. Δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί γιατί πρόκειται για ένα διαφορετικό σύστημα από αυτό που έχουμε συνηθίσει και μπορούμε να υπολογίσουμε» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος ιδιοκτησίας της
ACE. «Είναι ορθότερο πρώτα να κατανοήσουμε τα  στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το νέο τομέα και να μη βιαστούμε να προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη».

Είναι βέβαιο πως η ασφαλιστική βιομηχανία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν τον τομέα και συγκεκριμένα από την ανθεκτικότητα των πράσινων κτιρίων. Η διαπίστωση αυτή καθίσταται εμφανής από την ιδιαίτερα «συντηρητική» στάση που παρατηρείται από την πλευρά των ασφαλιστών στην κάλυψη τέτοιων οικοδομημάτων. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Husar, όταν ρωτήθηκε αν τα κλασικά κτίρια είναι  περισσότερο ανθεκτικά  από τα «οικολογικά».  «Δεν μπορούμε να προβούμε σε γενικεύσεις όταν πρόκειται για τέτοιες περιπτώσεις» δήλωσε, «κάθε κτίριο πρέπει να εξετάζεται ως μεμονωμένη περίπτωση».

Αυτό που εν τέλει «λείπει» από την αγορά και κάνει την ασφαλιστική βιομηχανία να τηρεί διστακτική στάση είναι η πληροφόρηση.  «Όταν το αντικείμενο της ασφάλισης είναι μοναδικό, οδηγούμαστε σε περισσότερες αξιολογήσεις για να βεβαιωθούμε ότι το καινοτόμο σχέδιο ή το πράσινο προϊόν δεν επιφέρει ακούσιες συνέπειες ή δε θέτει σε κίνδυνο την πρόληψη των ζημιών» λεει ο κ. Lou Gritzo, αντιπρόεδρος του τμήματος επιστημονικής έρευνας στην εταιρεία
FM Global.

Ουσιαστικά αυτό συνέβη και με το κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών «Καλιφόρνια»,  του ογκώδους οικολογικού οικοδομήματος του οποίου η στέγη αποτελείται από επτά τεράστιους πράσινους λόφους και τα δομικά του υλικά είναι σε μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένα. Δημιουργήθηκε αρχικά από την κατασκευάστρια εταιρεία Arup η μακέτα του έργου και εν συνεχεία παρουσιάστηκε σε πέντε ή έξι διαφορετικές ασφαλιστικές. Η μόνη εταιρεία που αποδέχτηκε να καλύψει αυτό το μεγαλόπνοο εγχείρημα ήταν τελικά η Zurich και αυτό όπως αναφέρει η κα Rogers, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και μηχανικής στη διεθνή εταιρεία Arup,  «επειδή ήταν η μόνη εταιρεία που διέθετε στην ομάδα της μηχανικό». 


Αφ’ ενός είναι προς το συμφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών να αγκαλιάσουν την  οικολογική δόμηση και αφ’ ετέρου ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι ασφαλιστές επικεντρώνονται στην πρόληψη ζημιών. 


Ο κ.
Lou Gritzo, αντιπρόεδρος του τμήματος επιστημονικής έρευνας στην εταιρεία FM Global, αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη πελάτες που κατασκευάζουν κτίρια με πιστοποίηση LEED και  παράλληλα τηρούν  τα πρότυπα πρόληψης ζημιών που έχει θέσει η FM Global. Η εταιρεία FM Global άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μοντέλων πρόληψης ζημιών για πράσινες στέγες και ανεμογεννήτριες.

Λυδία λίθος στην επίλυση του υφιστάμενου προβληματισμού ως προς την ασφάλιση αυτών των κτιρίων θα μπορούσε να είναι μία μορφή LEED πιστοποίησης,  που θα λαμβάνει υπόψη την ανθεκτικότητα της κατασκευής, τη διαχείριση κινδύνου για ένα πράσινο κτίριο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη –ασφαλιστές, ειδικούς σε μοντέλα καταστροφών, μηχανικούς, κατασκευαστές, σχεδιαστές και ιδιοκτήτες κτιρίων-  για τη δημιουργία ενός προγράμματος που θα μελετά την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση κινδύνου των οικολογικών κτιρίων, σύμφωνα με τον κ.David Gottfried, που ίδρυσε τα World Green Building Councils, την αρχή που  βρίσκεται πίσω από το σύστημα περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων LEED.

Το πράσινο κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών «Καλιφόρνια»
 
Πόσο εύκολα θα ασφαλίζατε ένα λοφώδες κτίριο σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου; Μπορεί η απάντηση στο ερώτημα αυτό να μοιάζει αρχικά  ρητορική αλλά σίγουρα με δεδομένο ότι το κτίριο αυτό είναι ένα από τα πλέον ασφαλέστερα στον κόσμο θα μπαίνατε σε δεύτερη σκέψη.

Αν κάποιος παρατηρήσει την οροφή του κτιρίου της Ακαδημίας Επιστημών «Καλιφόρνια», θα δει ένα οικολογικό πάρκο, στο οποίο ξεπροβάλλουν τεράστιοι πράσινοι τεχνητοί λόφοι. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή πράσινη στέγη, που  προσφέρει θερμότητα, μόνωση, εξαερισμό στο κτίριο, εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το απαραίτητο φως για τη διατήρηση του τροπικού δάσους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη στέγη. 


Το κτίριο αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, σύμφωνα με την κ. Jean Rogers, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και μηχανικής στη διεθνή εταιρεία Arup, που ηγήθηκε της ομάδας για τη βιωσιμότητα του έργου. 


Το εγχείρημα αυτό κόστισε 500 εκατ. δολάρια και όπως ανέφερε η επικεφαλής του σχεδιασμού «ήταν σαν να κινούμαστε πάνω σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μία πλευρά προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου και από την άλλη το φως της ημέρας και το φυσικό εξαερισμό». Το αποτέλεσμα πάντως δικαίωσε την προσπάθεια καθώς το κτίριο αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο που φέρει την πιστοποίηση LEED (μέθοδος αξιολόγησης περιβαλλοντικών κτιρίων).

Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση του, που έγινε στο πλαίσιο της Διαχείρισης Κινδύνου, ήταν πραγματικά ένα κατόρθωμα, καθώς το κτίριο αυτό είναι πολύ πιο ανθεκτικό και ασφαλές από οποιοδήποτε «συμβατικό» κτίριο. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία της οικοδόμησης «οικολογικών» θωρακίζει τα κτίρια ενάντια σε πολλούς κινδύνους, όπως τυφώνες, σεισμούς, πυρκαγιές, κλιματικές αλλαγές και πλημμύρες.

Από τα 3.108 κτίρια που φέρουν συνολικά την πιστοποίηση LEED στις Η.Π.Α., 421 βρίσκονται στην Καλιφόρνια και 110 στη Φλόριντα. Επομένως οι ασφαλιστές έχουν στη διάθεση τους 531 κτίρια για τα οποία πρέπει να ανησυχούν λιγότερο σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως τυφώνας ή σεισμός. 

1 σχόλιο: