Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο «Φιλικός Διακανονισμός» πληρώνει τις ζημιές στα αυτοκίνητα

Πηγή: insuranceworld.gr
Απάντηση σε πολλά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι ασφαλισμένοι του κλάδου αυτοκινήτων, έδωσε το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού. 

Με το σύστημα αυτό, έληξε η  αναγκαστική συναλλαγή του ασφαλισμένου-παθόντα, με κάποια τρίτη εταιρία, όχι τη δική του, μια εταιρία που δεν την είχε επιλέξει, στην οποία δεν ήταν πελάτης, μια εταιρία που τον έβλεπε μόνο σαν «ζημιά». 

Το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού, που άρχισε να λειτουργεί από την 1η Μαϊου 2000, άλλαξε όλη την εικόνα στις αποζημιώσεις του κλάδου αυτοκινήτων και έδειξε ότι, όταν υπάρχει θέληση και ενδιαφέρον, υπάρχουν και λύσεις. Η ασφαλιστική αγορά απέδειξε ότι σωστά μέτρα, σε όφελος όλων των πλευρών, μπορούν να ληφθούν από την ίδια την αγορά, χωρίς νομοθετικές υποχρεώσεις, με συμφωνίες κυρίων που τηρούνται, σχεδόν από όλους. 


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2009, 5.455.617 αυτοκίνητα ήταν ενταγμένα στο σύστημα και 206.000 ζημιές διακανονίστηκαν μέσω φιλικού διακανονισμού. Ήδη, το πρώτο δεκάμηνο του 2010, οι οδηγοί που χρησιμοποίησαν το σύστημα αυξήθηκαν σε 345.000 περίπου και καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους άνω των 168 εκατ. ευρώ.
 
Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός

Πρόκειται για μια Συμφωνία Κυρίων, ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που ασκούν τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων. Σήμερα, συμμετέχουν στο σύστημα 29 εταιρίες.

Με τη συμφωνία αυτή, καθιερώθηκε Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, έτσι ώστε, η ασφαλιστική εταιρία του οδηγού που δεν φταίει (αναίτιος οδηγός) να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας, η οποία καλύπτει την ευθύνη του οδηγού που φταίει (υπαίτιου).

Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε οδηγός που εμπλέκεται σε ένα τροχαίο και δεν φταίει αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρία. Συνεπώς, έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η δική του ασφαλιστική εταιρία, αποφεύγει χρονοβόρες διαδικασίες και δεν απευθύνεται σε άγνωστες.
 
γι’ αυτόν ασφαλιστικές εταιρίες. Αντίστοιχα, η ασφαλιστική του εταιρία έχει κίνητρο να τον εξυπηρετήσει και να τον αποζημιώσει σωστά και γρήγορα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα τον χάσει από πελάτη.

Πως λειτουργεί ο Φιλικός Διακανονισμός

Καταρχήν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, υπάρχουν Πίνακες Υπαιτιότητας. Πρόκειται για συμφωνημένες περιπτώσεις ατυχημάτων, που όταν συμβούν οδηγούν με απόλυτη ασφάλεια στο συμπέρασμα για το ποιος από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς ευθύνεται για το ατύχημα εξ’ ολοκλήρου ή έστω σε ποσοστό άνω του 50%. Αν και οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού, τότε, η ασφαλιστική εταιρία του πελάτη που δεν φταίει, τον αποζημιώνει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει τον οδηγό πελάτη που φταίει.

Στη συνέχεια, η χρηματική αυτή συναλλαγή ανακοινώνεται στο Γραφείο Συμψηφισμού, που λειτουργεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και τακτοποιείται μέσω ενός μηχανισμού συμψηφισμού που υπάρχει, με μηνιαίες εκκαθαρίσεις πληρωμών μεταξύ των εταιριών και επανεισπράξεις με βάση τους μέσους όρους ανά ζημιά. Τέλος, υπάρχει και η 10μελής Διαχειριστική Επιτροπή που εποπτεύει την όλη διαδικασία και η οποία ανανεώνει κάθε χρόνο και το μητρώο των μελών των εταιριών που συμμετέχουν στο σύστημα.
 
Προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα ατύχημα στο Φιλικό Διακανονισμό
 
Η εφαρμογή του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής ξεκίνησε το 2000 με την αποζημίωση ατυχημάτων, που είχαν μόνο υλικές ζημιές και μόνο αν είχε υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς η δήλωση φιλικού διακανονισμού. Σήμερα, μετά τις συνεχείς βελτιώσεις και επεκτάσεις, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

- Το ατύχημα να έχει συμβεί εντός της Ελλάδας

- Να μην εμπλέκονται περισσότερα από δύο οχήματα
- Οι 2 ασφαλιστικές εταιρείες των δύο εμπλεκομένων οχημάτων να συμμετέχουν στο φιλικό διακανονισμό
- Να μην υπάρχει σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος Οι υλικές ζημιές να μην υπερβαίνουν τα 6.500 ευρώ
- Οι σωματικές βλάβες να μην υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, με ανώτατο όμως ποσό ανά άτομο μέχρι 5.000 ευρώ

Για την ένταξη μιας ζημιάς στο Σύστημα άμεσης Πληρωμής, δεν είναι πλέον απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος. Η συμπλήρωσή του όμως, διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού και της αποζημίωσης. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, στο άμεσο μέλλον θα διευρυνθούν οι περιπτώσεις που θα εντάσσονται στο φιλικό διακανονισμό, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των εμπλεκομένων οχημάτων, όσο και ως προς το ύψος των ζημιών. Με τον τρόπο αυτό, θα καλύπτονται και ατυχήματα-καραμπόλες, όταν βέβαια υπεύθυνος είναι ένας οδηγός και θα καλύπτονται και μεγαλύτερα ατυχήματα με σωματικές βλάβες.

1 σχόλιο:

  1. ωραίο το άρθρο σας! εγώ προχθές τράκαρα (πολύ λίγο ευτυχώς) και ο κύριος που με τράκαρε δεν ήθελε να κάνουμε φιλικό διακανονισμό ούτε για τον αριθμό εμπλεκόμενων οχημάτων ούτε για το ύψος των ζημιών. Ταλαιπωρία χωρίς λόγο!!! Ευτυχώς έχω πολύ καλή ασφάλεια αυτοκινήτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή