Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Χωρίς ασφάλιση 3 στους 5 εργαζόμενους στον Τουρισμό

Πηγή:Eλευθεροτυπία

Για κινητοποιήσεις το καλοκαίρι κάνουν λόγο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι

Φαινόμενα «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας στον τομέα του τουρισμού καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού (ΠΟΕΕ) και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΥΤΕ) και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις εν μέσω της τουριστικής περιόδου. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης βρίσκονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας και εργάζονται χωρίς ασφάλιση. 
 
Βάσει των στοιχείων για το έτος 2010, από ένα σύνολο 550.000 απασχολουμένων, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, όσων εργάζονταν στα επισιτιστικά καταστήματα, ήταν για τους μήνες Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο 130.000 και μόνο  98.000 στα ξενοδοχεία. 

Μάλιστα όπως επισημάνθηκε πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομης, μαύρης και άγριας μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας στην Ε.Ε. 

Επίσης, όπως καταγγέλλουν τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα, οι εργοδότες στον τουριστικό κλάδο επιχειρούν την "πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ασύδοτη επέκταση κάθε ευελιξίας, βαπτίζοντας μαθητές ανέργους κάτω των 24 ετών προκειμένου να σπάσουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,αμείβοντάς τους με το 60% της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας". 

Καλούν δε, την πολιτεία να ελέγξει την "ασυδοσία" των εργοδοτών και να παρουσιάσει πολιτικές υπέρ της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και μείωσης της ανεργίας. 

Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν με κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και υπογραμμίζουν ότι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας και η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες μπορεί να γίνει μόνο με την αναβάθμιση των ποιοτικών υπηρεσιών, αλλά όπως επισημαίνουν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει πρωτίστως να δοθεί έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου