Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

100 εκατ. η κληρονομία του Επικουρικού από την Ευρωπαϊκή Πρόνοια

Πηγή: insuranceworld.gr
Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος που θα κληροδοτήσει η Ευρωπαϊκή Πρόνοια στο Επικουρικό Κεφάλαιο, που θα αναλάβει τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων για τριάντα μέρες μετά την ανάκληση της εταιρείας, αλλά και τις εκκρεμείς αποζημιώσεις που αφήνει πίσω της η εταιρεία. 

Τα στοιχεία του 2010 κάνουν λόγο για 150.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα, από τα οποία, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος εκτιμάται ότι οδηγήθηκε σε άλλες εταιρείες το τελευταίο δίμηνο του έτους, όταν κορυφώθηκε η φημολογία περί ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της
Ευρωπαϊκής Πρόνοιας.

Ο υπολογισμός βασίζεται στο μέσο όρο συχνότητας ζημιών που ισχύει για την αγορά και ο οποίος υπολογίζεται στο 10%, αλλά και στις εκκρεμείς υποθέσεις που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω της η εταιρεία, ανεβάζοντας με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, το πλήθος των ζημιών στις 20.000 ευρώ περίπου.


Η νέα επιβάρυνση κάνει εκρηκτικό το μέγεθος του προβλήματος για το Επικουρικό Κεφάλαιο, το έλλειμμα του οποίου προσεγγίζει από τις 800.000 έως και 1 δισ. ευρώ και κάνει επιτακτική την ανάγκη της προώθησης ρύθμισης για τον περιορισμό των αποζημιώσεων στο επίπεδο των 100.000 ευρώ. 


Η σχετική ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Πρόνοια, η φερεγγυότητα της εταιρείας είχε απασχολήσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα τις εποπτικές αρχές. Κάνοντας ωστόσο χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6 για την αποτίμηση στοιχείων του ενεργητικού είχε αποφύγει την ανάκληση, χωρίς ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας να πετύχει παράλληλα την απαιτούμενη εξυγίανση. 


Ο πρόσφατος έλεγχος της
Τράπεζας της Ελλάδος, που διενεργήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, ανέδειξε ένα έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πρόνοιας αδυνατούσε να καλύψει.

1 σχόλιο: