Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Tριπλάσιο το κόστος φυσικών καταστροφών, έφθασε στα 218 δισ. δολ.

Πηγή: Καθημερινή

Tο 2010 από τα 68 δισ. του 2009 – Σε υψηλό 25ετίας οι θάνατοι, σύμφωνα με την αντασφαλιστική Swiss Re

Στα 218 δισ. δολάρια, το 2010, από τα 68 δισ. του προηγούμενου έτους (τριπλάσιο), ήταν το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών, ενώ ο αριθμός των θανάτων από τις συγκεκριμένες καταστροφές ανήλθε στο υψηλό 25ετίας των 304.000, σύμφωνα με την ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re. 

Εκτός αυτού, αύξηση 59% παρουσίασε το 2010 και το κόστος προς την ασφαλιστική βιομηχανία από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως υπολογίζει το κόστος των φυσικών καταστροφών προς τη βιομηχανία στα 40 δισ. δολάρια, ενώ αυτό για τις ανθρωπογενείς καταστροφές διαμορφώθηκε στα 3 δισ. δολάρια, έναντι συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης 27 δισ. δολαρίων το 2009. Σημειώνεται ότι οι αντασφαλιστικές εταιρείες δρουν ως ασφαλιστές της εσχάτης στιγμής για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καλύπτοντας συνήθως τις ζημιές από μεγάλες καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς ή ανθρωπογενείς καταστροφές.

Aκριβότερες καταστροφές

Οι σεισμοί αντιπροσώπευσαν περίπου το ένα τρίτο του κόστους των φυσικών καταστροφών, με τους σεισμούς που έγιναν στη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία να αποτελούν τις δύο ακριβότερες καταστροφές, κοστίζοντας 8 και 4,5 δισ. δολάρια αντιστοίχως στον ασφαλιστικό κλάδο. Ακριβότερη ανθρωπογενής καταστροφή για το προηγούμενο έτος αναδείχθηκε η έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, Deep Horizon, που ήγειρε αξιώσεις 1 δισ. δολαρίων. «Το 2010 δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από σοβαρότατους σεισμούς, οι οποίοι κατατάχθηκαν στους πλέον θανατηφόρους, δαπανηρούς και ισχυρούς σεισμούς στην ιστορία, αλλά επίσης και από μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι μεγάλες πλημμύρες», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re Τόμας Χες.

Ο σεισμός του Ιανουαρίου στην Αϊτή, παρόλο που δεν οδήγησε σε σημαντικές ζημιές για τις ασφαλιστικές, ήταν η πιο θανατηφόρος φυσική καταστροφή, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στις 222.570. Ακολούθησε το κύμα ξηρασίας στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που στοίχισε τη ζωή σε 56.000 ανθρώπους, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των νεκρών στις πλημμύρες του καλοκαιριού στην Κίνα και στο Πακιστάν.

«Τα συγκεκριμένα γεγονότα δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για τη σημαντική βελτίωση της πρόληψης και της διαχείρισης μετά την καταστροφή έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημιές προς τον άνθρωπο», τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θανάτων, συμπληρώνει ο κ. Χες.

Για το 2011, η Swiss Re προβλέπει ότι το επίπεδο ζημιών για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα υπερβεί κατά πολύ τον μέσο όρο, γεγονός που το αποδίδει τόσο στο σεισμό στην Ιαπωνία όσο και στο σεισμό που είχε πλήξει τον Φεβρουάριο τη Νέα Ζηλανδία, οι αξιώσεις για αποζημιώσεις του οποίου αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 6 και 12 δισ. δολαρίων. Οσον αφορά στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και στο τσουνάμι στην Ιαπωνία, η Swiss Re προβλέπει ότι θα οδηγήσει σε σημαντικό επίπεδο ζημιών την ασφαλιστική βιομηχανία, υπολογίζοντας μόνο τις δικές της ζημιές σε 1,2 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου