Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ανατροπές στην λειτουργία των εταιρειών

Πηγή: insuranceworld.gr
Κάποιοι μιλούν για αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά, οι οποίες όμως δεν είναι ακόμα ευδιάκριτες, αλλά σαφώς «τρέχουν» και οδηγούν τις εταιρείες αλλά και τα στελέχη τους σε άλλο περιβάλλον.

Είναι βέβαιο ότι μια πολύ σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά την αξιοπιστία.  Όλοι έχουν κατανοήσει ότι δε μπορεί να συνεχιστεί μια πορεία παρελθόντος η οποία συνοδευόταν από την ρετσινιά της αφερεγγυότητος που μόνο κακό έχει κάνει στην προαγωγή των εργασιών. 

Η φερεγγυότητα είναι ένα θέμα που αρχίζει να λύνεται από την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος στον έλεγχο των εταιρειών, αλλά και την εφαρμογή της οδηγίας Solvency που σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα πολύ αυστηρό κριτήριο για την αξιοπιστία των εταιρειών. 

Όπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων εταιρειών είναι η πρώτη φορά που είδαν την εποπτική αρχή να κάνει επιτόπιο έλεγχο στις εταιρείες τους σηματοδοτώντας αναμφισβήτητα την αρχή για την απάλειψη τυχόν υπονοιών ότι κάποια εταιρεία μπορεί να κρύβει κάτι ή να μη λειτουργεί ορθά. Είναι θέμα χρόνου για να πιστοποιηθεί -με το νόμο- ότι όσες εταιρείες λειτουργούν δεν έχουν κανένα πρόβλημα. 


Μια δεύτερη αλλαγή είναι αυτή που αφορά την ίδια την λειτουργία των εταιρειών που οδηγούνται αναγκαστικά σε περικοπές κάθε κόστους το οποίο δεν είναι ανταποδοτικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κορυφαίες εταιρείες της αγοράς προχωρούν σε επανεξέταση όλων αυτών των στοιχείων, που στο παρελθόν είχαν θεωρηθεί ως «καθημερινή συμπεριφορά» των ασφαλιστικών. Συνεργασίες, τρόποι προώθησης εργασιών και άλλα συναφή μπήκαν στο κόσκινο και θεωρείται βέβαιο ότι αλλάζουν. 


Οι εποχές των πλουσιοπάροχων τακτικών περνούν στο παρελθόν και πλέον εντάσσονται στο γενικότερο οικονομικό κλίμα της λιτότητας και την αυστηρής προσαρμογής στην λογική του χαμηλού κόστους. Αναμενόμενο ότι και οι συνεργασίες θα περάσουν κρίση και οι ασφαλιστικοί μεσολαβητές, σύμβουλοι και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας μπαίνουν σε νέο καθεστώς διαπραγμάτευσης και ότι συνεπάγεται από αυτό.


Εξίσου αναγκαία αλλαγή είναι και αυτή που αφορά την διαμόρφωση των προϊόντων. Οι μεγάλες εταιρείες, που δίνουν και το στίγμα της αγοράς, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών στρέφονται και στην δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων που και καλύψεις θα προσφέρουν ικανοποιώντας τον ρόλο της ασφάλισης, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και φθηνότερα ώστε να ανταποκριθούν στο «πνεύμα» περικοπών που βιώνει η ελληνική κοινωνία. 


Η καταγραφή των αλλαγών που συντελούνται δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις τρεις που αναφέρουμε. Είναι πολλές και περνούν σταδιακά κάνοντας σαφές ότι οι ασφαλιστές μαζί με την οικονομία θα ξημερώσουν ξαφνικά σε νέο τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου