Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η αμιγώς ασφαλιστική δραστηριότητα δεν προκαλεί συστημικό κίνδυνο

Πηγή:Ασφαλιστική Αγορά
Ανοιχτή επιστολή με παραλήπτες τους Υπουργούς Οικονομικών αλλά και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών που ανήκουν στους G20 απηύθυνε η Geneva Association, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης παρατηρητή του ΙΑΙS (International Association of Insurance Supervisors). 

Η επιστολή υπογραμμίζει τα ευρήματα που προκύπτουν από τη διαρκή και εν εξελίξει έρευνα του οργανισμού για το συστημικό κίνδυνο, ενόψει των συζητήσεων για το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα «Συστημικά Σημαντικά Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα» (SIFIs). 

Η επιστολή της Geneva Association που απεστάλη στις 17/02/11 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο, Dr Nikolaus von Bomhard, και το Γενικό Γραμματέα, κ. Patrick M. Liedtke, έχει ως εξής:

«Η Geneva Association, το κορυφαίο διεθνές think tank της ασφαλιστικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμβάλει στις εργασίες του IAIS και του FSB (Financial Stability Board) σχετικά με το συστημικό κίνδυνο και την οικονομική σταθερότητα, εκφράζει την ανησυχία της για τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται για τη δημιουργία λίστας ασφαλιστικών ιδρυμάτων που θα συμπεριλαμβάνονται στα SIFIs. 

Την ανησυχία του οργανισμού συμμερίζονται και οι κορυφαίοι παγκοσμίως ασφαλιστές, καθώς η ασφαλιστική τους δραστηριότητα δεν ενέχει κανέναν απολύτως συστημικό κίνδυνο.

Η εκτενής σχετική ανάλυση την οποία δημοσίευσε η Geneva Association το 2010 αποδεικνύει πως η αμιγώς ασφαλιστική δραστηριότητα δεν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα, το οποίο υποστηρίζεται όχι μόνο από την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία αλλά και από διακεκριμένους αρχηγούς κυβερνήσεων, πολιτικούς, εθνικές ρυθμιστικές αρχές και ειδικούς της αγοράς.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν δύο ειδών δραστηριότητες που δεν ανήκουν στον πυρήνα της ασφαλιστικής δραστηριότητας και οι οποίες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν δυνητικά να ενέχουν συστημικό κίνδυνο (κερδοσκοπία παραγώγων/χρηματοδοτικές εγγυήσεις και κακή διαχείριση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης). Μια νέα ανάλυση των δεδομένων δείχνει όμως ότι, εάν εξεταστούν οι δείκτες με βάση τις δραστηριότητες, μπορούν να βρεθούν οι πιθανές πηγές συστημικού κινδύνου, ενώ παράλληλα θα περιοριστούν οι κανονιστικοί πόροι που απαιτούνται για την εποπτεία αλλά και το πεδίο του ρυθμιστικού καθεστώτος.

Οι δείκτες της συστημικά επικίνδυνης δραστηριότητας

Η Geneva Association χαιρετίζει την ευκαιρία που παρουσιάζεται να συνεργαστεί με την IAIS, στην ανάπτυξη δεικτών συστημικού κινδύνου. Οι δείκτες αυτοί θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μια συγκροτημένη μεθοδολογία, η οποία πρωτίστως θα προσδιορίζει τις επικίνδυνες δραστηριότητες. Στη συνέχεια θα πρέπει να μετρώνται με στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο οι δραστηριότητες αυτές. Σήμερα η Geneva Association δημοσίευσε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία επιτυγχάνει ακριβώς αυτό, ενώ παρέχει και ένα πλαίσιο, το οποίο συμπίπτει με τους δεδηλωμένους στόχους του IAIS και του FSB.

Η Geneva Association πιστεύει πως η ασφαλιστική εξειδίκευση και εμπειρία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα στάδια διαδικασιών, προκειμένου να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση των SIFIs. Το  IAIS είναι σαφώς σε θέση να συντονίσει τη μακροπροληπτική εποπτεία και τα βασισμένα σε δείκτες πρότυπα, αλλά θα πρέπει, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να βασιστεί όσο γίνεται περισσότερο στην εποπτεία ομίλων και στις εισηγήσεις της βιομηχανίας. 

Η ασφαλιστική αγορά υποστηρίζει τη μεθοδολογία της Geneva Association και πιστεύει ότι θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στη δημιουργία μια ικανής και επαρκούς διαδικασίας αναγνώρισης δραστηριοτήτων που ενέχουν συστημικό κίνδυνο αλλά και των Ιδρυμάτων που τις ασκούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου