Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Με το ζόρι ή αυτοβούλως τα πράγματα θα αλλάξουν

Πηγή: insuranceworld.gr
Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές και μάλιστα γρήγορα, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα δυναμική γύρω από τα προϊόντα της.

Σε αυτή την άποψη φαίνεται ότι συγκλίνουν κάθε μέρα και περισσότερο οι διαπιστώσεις στελεχών που αφενός διακρίνουν κόπωση στην υφιστάμενη πολυετή τακτική πωλήσεων και αφετέρου διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές είναι ολοένα και περισσότερο διστακτικοί απέναντι στις εταιρείες.

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι η και πολιτεία καθώς και άλλοι θεσμικοί φορείς εντοπίζουν διάφορα «μελανά» σημεία στην μέχρι σήμερα συμπεριφορά των εταιρειών απέναντι στους πελάτες τους με αποτέλεσμα να προχωρούν σε παρεμβάσεις διαφόρων μορφών (συστάσεις, παροτρύνσεις, νομοσχέδια κ.λπ.) που δεν έχουν άλλο στόχο παρά να δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και καταναλωτών. 


Στην «τάση» αυτή, μέχρι σήμερα οι εταιρείες είναι μάλλον δύσκαμπτες και αρνητικές και προβάλλουν διάφορες αιτιολογίες προκειμένου να μην αλλάξουν την πεπατημένη.


Ίσως βέβαια εκλαμβάνουν και τις παρεμβάσεις ως στοιχείο αρνητικό γι΄αυτές, προκαλώντας ερωτηματικά για την ανελαστικότητα που εμφανίζουν ως να διεκδικούν το αλάθητο στις συμπεριφορές και τις πρακτικές.


Ωστόσο ίσως θα πρέπει να αλλάξουν άποψη και άμεσα καθώς τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τον κλάδο. Συγκεκριμένα η νέα εποπτική αρχή η ΤτΕ, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχουν κάνει σαφές ο καθένας από την πλευρά του ότι επιβάλλονται αλλαγές. Που δεν έχουν άλλο στόχο παρά την ενίσχυση της διαφάνειας των ασφαλιστικών συμβολαίων και την φερεγγυότητα της αγοράς. Όποιος –από την πλευρά των εταιρειών- δεν αντιλαμβάνεται τα όσα συμβαίνουν μάλλον θα βρεθεί προ εκπλήξεως και μάλιστα σύντομα. 


Διότι θεωρείται τετελεσμένη απόφαση πώς θα πρέπει να εκλείψουν παντελώς τα «ψιλά γράμματα» και οι μονομερείς τροποποιήσεις συμβολαίων που δίνουν το δικαίωμα στις εταιρείες να προχωρούν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων αφήνοντας τους καταναλωτές ανήμπορους μπροστά στην βούληση των εταιρειών. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και εταιρείες που σήμερα «ποντάρουν» την ανάπτυξή τους σε συμβόλαια με λίγους σαφείς και χωρίς παρερμηνείες όρους. Αργά η γρήγορα όλοι θα οδηγηθούν εκεί. Οπότε όποιος σπεύσει και αυτοβούλως προχωρήσει σε αλλαγές τότε σίγουρα θα πάρει και το προβάδισμα. Αντίθετα όποιος καθυστερήσει, θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων και θα αναγκαστεί από τον νόμο να δημιουργήσει πιο «φιλικά» συμβόλαια για τους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου