Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Οκτώ φορές αυξήθηκε το κόστος ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

Πηγή: insuranceworld.gr
Αυξάνονται οι ασφαλισμένες απώλειες από καταστροφικά γεγονότα  σύμφωνα με τους αναλυτές της Allianz παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο ετήσιο κόστος ασφάλισης απαιτήσεων έναντι φυσικών καταστροφών αυξήθηκε οκτώ φορές από το 1970, από περίπου 5 δισ. δολάρια στις δεκαετίες του '70 και '80, στα 40 δισ. δολάρια το 2010.

Ο κυριότερος λόγος είναι η οικονομική ανάπτυξη: η αύξηση της αξίας των ακινήτων, η συγκέντρωση του πληθυσμού και ο ρυθμός διείσδυσης των ασφαλιστικών εταιρειών στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό κινδύνου. Στους παράγοντες αυτούς πρέπει να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της Allianz  κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι σεισμοί που προκάλεσαν τις περισσότερες καταστροφές δεν ήταν απαραίτητα τόσο ισχυροί.

Για παράδειγμα, ο σεισμός της Αϊτής το 2010 απελευθέρωσε 500 φορές λιγότερη ενέργεια από σεισμό της Χιλής, που σημειώθηκε δύο μήνες αργότερα, παρά ταύτα ο σεισμός στην Αϊτή ήταν περισσότερο καταστροφικός. Οι παράγοντες που συντελούν σήμερα στο αποτέλεσμα των καταστροφικών φυσικών γεγονότων φαίνεται πως είναι πιο σύνθετοι από ότι στο παρελθόν και περιλαμβάνουν πέρα από το ίδιο το γεγονός, το σχεδιασμό των κτιρίων και την επιλογή των υλικών, την ισχύ των μετασεισμικών δονήσεων όπως τα τσουνάμι και τις πυρκαγιές που ακολουθούν αλλά και την έλλειψη ετοιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου