Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πάνω από το 11% οι επισφάλειες των δανείων

Πηγή: Καθημερινή

Ταβάνι το 15% στις επισφάλειες θέτουν οι τράπεζες για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος, που επιμένει και το 2011 στις αναδιαρθρώσεις των δανείων προκειμένου να αποφύγει μια δραματική εκτίναξη των καθυστερήσεων. 

Ηδη το τέλος του 2010 οι επισφάλειες ξεπέρασαν το 11%, ανεβάζοντας τα «κόκκινα» δάνεια πάνω από 28 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 257 δισ. ευρώ που είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Παρά τις γενναίες αναχρηματοδοτήσεις που έγιναν όλο το 2010 και οι οποίες καλύπτουν το 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, η αύξηση των επισφαλειών που σημειώθηκε σε μερικούς μήνες ήταν εντυπωσιακή. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και στον κίνδυνο δημιουργίας ενός δεύτερου κύματος ανέργων, που θα τορπιλίσει κάθε προσπάθεια διαχείρισης του χρέους από την πλευρά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η αγωνία αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις, το ποσοστό επισφαλειών των οποίων έκλεισε στο τέλος του 2010 στο 10%, αλλά οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τα «κόκκινα» δάνεια σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων διακινείται ουσιαστικά μέσω των επιταγών και των ανοιχτών πιστώσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους, η διάρκεια εξυπηρέτησης των οποίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με τη ρευστότητα στην αγορά να βρίσκεται στο ναδίρ και τις τράπεζες να έχουν περιορίσει το ποσοστό αποδοχής των επιταγών ως εγγύηση για τη χορήγηση πιστώσεων, οι επιχειρήσεις εξαντλούνται στη μεταξύ τους ανακύκλωση πιστώσεων, συντηρώντας ένα δεύτερο αφανές χρέος ύψους πολλών εκατομμυρίων.

Στο σκέλος της χρηματοδότησης των νοικοκυριών, τα καταναλωτικά δάνεια παραμένουν βασιλιάς των «κόκκινων» δανείων, με τα αντίστοιχα ποσοστά να έχουν αγγίξει το 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν και το 22%. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα παγιωθεί και το 2011, ανεβάζοντας τα καταναλωτικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται πάνω από τα 8 δισ. στο σύνολο των 34 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς.

Οι επισφάλειες στη στεγαστική πίστη, που παραδοσιακά αποτελεί το τελευταίο οχυρό σε ό,τι αφορά τις αντοχές των ελληνικών νοικοκυριών, ξεπέρασαν το 10% στο τέλος του 2010, ανεβάζοντας το ύψος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται στα 8 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 80 δισ. ευρώ που είναι το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων. Ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων αποτελεί η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, παρατείνοντας το ευνοϊκό καθεστώς για την πρώτη κατοικία και για ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έτσι ώστε τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νόμου να έχουν το αναγκαίο περιθώριο και να επιδιώξουν την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την εξώδικη ρύθμιση χωρίς τη χρονική πίεση και το άγχος για την άμεση υποβολή αιτήσεων δικαστικής ρύθμισης χρεών. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν υποβληθεί περίπου 10.000 αιτήσεις για εξώδικο συμβιβασμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το ποιες από αυτές τις προσπάθειες έχουν τελεσφορήσει. Οι σχέσεις τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων, πάντως, συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς εξακολουθούν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο μερών, με τις τράπεζες να παραπέμπουν στο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τότε, όπως σημειώνουν, θα έχουν υπάρξει οι πρώτες αποφάσεις από τα αρμόδια ειρηνοδικεία και θα έχει ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου