Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΤΕ: Αποφάσισε πώληση των μεριδίων της σε ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ

Πηγή: Ημερησία

Σε εφαρμογή θέτει και επίσημα τη διαδικασία απαγκίστρωσής της από τις συμμετοχές που κατέχει στο μη χρηματοπιστωτικό τομέα η ATEbank. 

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, μετά και τη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση των μεριδίων που διαθέτει τόσο στην εισηγμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε., όσο και στην εταιρεία Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) Α.Ε., καθώς επίσης και να προβεί στην πρόληψη συμβούλου για το εγχείρημα.

Η κίνηση αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση προκειμένου να πληρωθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας και να προχωρήσει η υλοποίηση της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου της ATEbank. Πληροφορίες της «Η», μάλιστα, αναφέρουν ότι η αρχή έγινε με τις ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ διότι σε αυτές τις θυγατρικές το ποσοστό της συμμετοχής της τράπεζας είναι στο περίπου 82% για την εισηγμένη και στο σχεδόν 98% για την ΕΛΒΙΖ.

Διαδικασία
Ως εκ τούτου η τράπεζα έχει τον απόλυτο έλεγχο και μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία χωρίς περιστροφές ή άλλες καθυστερήσεις. Το επόμενο βήμα, κατά τις ίδιες πηγές, θα πραγματοποιηθεί με τις συμμετοχές στη ΣΕΚΑΠ και στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Ηπείρου, «Δωδώνη», για τις οποίες όμως, δεδομένου ότι το ποσοστό της ATEbank είναι κάτω από το 66% της καταστατικής πλειοψηφίας (και κατά συνέπεια δεν είναι αρκετό για δρομολόγηση τέτοιων αποφάσεων), θα προηγηθεί σύγκληση γενικών συνελεύσεων.

Το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση και των υπολοίπων μετόχων, βέβαια, είναι το μέγα ζητούμενο, διότι τόσο στη ΣΕΚΑΠ, όσο και κυρίως στη «Δωδώνη» (η οποία μάλιστα όχι μόνο είναι κερδοφόρος, αλλά διαθέτει και διεθνώς αναγνωρισμένο brand που την καθιστά «φιλέτο»), οι αντιδράσεις αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές. 

Ηδη, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν και μόνο οι φήμες περί εκχώρησης της συμμετοχής της ΑΤΕ στη Δωδώνη, είχαν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, οι οποίοι ζήτησαν να αποκτήσουν οι ίδιοι το πωλούμενο ποσοστό, για να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας.

Ενδιαφερόμενοι 
 
Όσον αφορά στην περίπτωση της εισηγμένης ΕΒΖ από την άλλη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Η» επί του παρόντος δεν έχει «χτυπήσει» κανείς ενδιαφερόμενος την πόρτα είτε της ATEbank, είτε της διοίκησης της εισηγμένης για να εκδηλώσει την πρόθεσή του να την αγοράσει, ενώ ούτε και για την ΕΛΒΙΖ «σπρώχνονται» οι «μνηστήρες». 

Ως εκ τούτου θα έλεγε κανείς πως η υπόθεση του διαγωνισμού εξελίσσεται σε γρίφο, υπό την έννοια του τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιος να διεκδικήσει τις πωλούμενες συμμετοχές και η διαδικασία κριθεί άγονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου