Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κυβερνητική δυσαρέσκεια για το ναυάγιο

Πηγή: Καθημερινή
  
Πραγματοποιήθηκε χθες προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank χωρίς, όπως αναμενόταν, να προκύψει κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας. 

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, ωστόσο μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει νέα κίνηση της Εθνικής με την κατάθεση νέας βελτιωμένης προσφοράς.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομών σημειώνουν ότι ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στην τράπεζα είχε λάβει οδηγίες να εκφράσει στο χθεσινό Δ.Σ. της τράπεζας την ενόχλησή του για τη φράση περί ομόφωνης απόφασης που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση της απόρριψης της πρότασης της Εθνικής, δεδομένου ότι στο κρίσιμο Δ.Σ. της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν έδωσε το «παρών». 

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου στην παρέμβασή του στο χθεσινό Δ.Σ να υπογραμμίσει ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα το Δ.Σ. θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί σε βάθος και να εξεταστούν αναλυτικά όλες οι πτυχές της πρότασης πριν ληφθεί οριστική απόφαση. Από την πλευρά της Alpha Bank υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα αντίθεσης απόψεων με τον εκπρόσωπο του Δημοσίου.

Παρέμβαση για το θέμα της συγχώνευσης πραγματοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αρνητική κατάληξη της πρότασης της ΕΤΕ υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις για να ενδυναμώσουν τη θέση τους. Κάλεσε τις διοικήσεις των εταιρειών να μη λάβουν υπόψη την αποτυχία στην προσπάθεια ΕΤΕ - Alpha και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Η Standard & Poor’s
Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor’s ανακοίνωσε χθες ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δεν επηρεάζονται από την πρόσφατη πρόταση που υπέβαλε η πρώτη για την εξαγορά της δεύτερης. 

Οπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης εάν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών συμφωνήσουν σε πιθανή ανταλλαγή, ή εάν η Εθνική παρουσιάσει νέα ελκυστικότερη πρόταση, θα αξιολογήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων στις δραστηριότητες και το οικονομικό προφίλ και των δύο τραπεζών. 

Επίσης, τονίζει η S&P, θα αξιολογήσουμε το ρίσκο της υλοποίησης που αυτή η πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να ενέχει εν μέσω των αδύναμων οικονομικών προοπτικών στην Ελλάδα. 

Χθες, οι μετοχές των δύο τραπεζών υποχώρησαν, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να δέχεται ισχυρές πιέσεις και εξαιτίας της ανησυχίας για την έκβαση της κατάστασης στη Λιβύη. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με απώλειες 2,11%, ενώ κατά 2,58% υποχώρησε η μετοχή της Alpha.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου