Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτος σε σταυρούς ο Γ. Κώτσαλος

Πηγή: insuranceworld.gr


Ο Θόδωρος Πάγκαλος παρότρυνε τις εταιρείες του κλάδου να προχωρήσουν Σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον

Καθοριστική στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών ήταν η παρέμβαση του κ. Γιώργου Κώτσαλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων της ασφαλιστικής αγοράς, με αιχμή τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που απαιτεί η Solvency II, αλλά και τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η πρόθεση της πολιτείας να παρέμβει τιμολογιακά στον κλάδο υγείας.

Ο κ. Κώτσαλος προειδοποίησε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι εγκλωβισμένες στα συμβόλαια υγείας που δημιουργούν υπέρογκες μακροχρόνιες υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν χωρίς αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα.


Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να διπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους στο 1 δις ευρώ και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυξήσεις στα προγράμματα υγείας που καλούνται ουσιαστικά να αναδιανείμουν το υψηλό κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως εξήγησε, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 10% και η πολιτεία πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα συγκρατήσουν το ραγδαία αυξανόμενο κόστος υγείας και θα επιτρέψει στις εταιρείες να διατηρηθούν στην αγορά με τελικό ωφελημένο τους ασφαλισμένους.


Οι παρεμβάσεις της πολιτείας θα πρέπει όπως επεσήμανε να είναι συντονισμένες και να επικεντρωθούν στα θέματα της χορήγησης αδειών για την ίδρυση νοσοκομείων αίροντας το ολιγοπωλιακό καθεστώς στον κλάδο.


Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα των
Επαγγελματικών Ταμείων, αίροντας τους ποσοτικούς περιορισμούς για την ίδρυση ανάλογων φορέων, αλλά και στον κλάδο αυτοκινήτου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου που ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ και το πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που φθάνουν τα 2 εκατομμύρια.

Ο κ. Κώτσαλος σημείωσε ότι η Ένωση είναι σε συνεννόηση με την αρμόδια εποπτική αρχή για τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν στους εγγυοδοτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο, αλλά και το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Η αγορά επεσήμανε δεν έχει τρόπο να χρηματοδοτήσει τα τεράστια ποσά που θα απαιτηθούν ενόψει της Solvency και τα οποία ανάλογα με τις εκτιμήσεις κυμαίνονται από 1 δις ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τα 4 δις ευρώ.

Την Πολιτεία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.
Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος παρότρυνε τις εταιρείες του κλάδου να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποφεύγοντας μάλιστα ανεπιτυχή φαινόμενα συγχωνεύσεων όπως αυτό της Εθνικής και της Alpha Bank.

Φειδωλός στην τοποθέτησή του ήταν τέλος αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΙΑ κ.
Χαράλαμπος Βογιατζής, ο οποίος αν και σημείωσε ότι ρόλος της εποπτείας δεν είναι να ανακοινώνει δημόσια τι πρέπει να κάνει, διατύπωσε την ελπίδα ότι σύντομα οι καταναλωτές θα προσβλέπουν με ασφάλεια στην ιδιωτική ασφάλιση και ότι θα βρεθούν οι τρόποι που θα μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου