Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κακό timing για τους υποψήφιους συνταξιούχους

 Πηγή:capital.gr

Aς αρχίσουν τo πάρτι συνταξιοδότησης: Τα παλαιότερα μέλη του δημογραφικού κύματος της περιόδου 1946-64, γνωστοί ως baby booomers, γίνονται 65 χρονών αυτό το μήνα.

Αυτό που συζητείται πλέον είναι πόσο πολύ θα πρέπει να το γιορτάσει η γενιά των 79 εκατ. ατόμων, ειδικά δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Center που διενεργήθηκε το Μάιο του 2010, το 57% των baby boomers δήλωσαν πως τα οικονομικά τους χειροτέρεψαν μετά την έναρξη της οικονομικής ύφεσης το 2007. Η επιδείνωση αυτή μεταφράστηκε σε εννέα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη γενιά εξετάστηκε στη δημοσκόπηση.

Οι boomers, ειδικά οι παλαιότεροι της ομάδας, ολοκληρώνουν τον κύκλο εργασίας και αποταμίευσης αμέσως μετά την πτώση των τιμών των κατοικιών, τη βουτιά των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών αλλά και το διπλασιασμό της ανεργίας στις ΗΠΑ

Όλα αυτά ξύπνησαν απότομα όσους δεν αποταμίευσαν αρκετά για τα χρόνια της σύνταξης, σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς συμβούλους. «Είναι μία λυπητερή υπενθύμιση ότι δεν μπορείς να αποταμιεύεις λίγα και η αγορά να φροντίζει για τα υπόλοιπα», λέει η Marnie Aznar, επικεφαλής της Aznar Financial Advisors στο Νιου Τζέρσεϊ. Ακόμη και αν η οικονομία δεν είχε τραβήξει τον κατήφορο, οι boomers αντιμετωπίζουν προκλήσεις που οι γονείς τους πολλές φορές θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. 

Οι εταιρικές συντάξεις γίνονται όλο και πιο σπάνιες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί boomers στερούνται μίας πηγής συνταξιοδότησης που μερικές από τις προηγούμενες γενιές θεωρούσαν δεδομένες. «Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο πολύτιμο ήταν αυτό για τους συνταξιούχους του παρελθόντος», σχολιάζει ο Steven Medland, επικεφαλής της TABR Capital Management της Καλιφόρνια. Ο Medland εκτιμά ότι η σύνταξη ενός πελάτη του της τάξης των 80.000 δολαρίων το χρόνο αντιστοιχεί σε μία συνολική αποταμίευση 1,6 εκατ. δολαρίων.

Η τιμή του να ζει κανείς περισσότερο


Η μέση 65-χρονη γυναίκα μπορεί να προσδοκά ότι θα ζήσει άλλα 20 χρόνια, και ο μέσος 65-χρονος άνδρας έχει προσδόκιμο ζωής σχεδόν 18 χρόνων. Οι Αμερικανοί ζουν 7,5 χρόνια περισσότερο, κατά μέσο όρο, από ό,τι το 1970. Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να απολαύσουν για περισσότερο καιρό τη σύνταξή τους, αλλά αυτό κάνει επίσης τη συνταξιοδότηση πολύ πιο ακριβή.

Οι Boomers «είναι μια γενιά ανθρώπων που είναι πολύ δραστήρια», λέει η Elaine Scoggins, επικεφαλής εμπειρογνώμων θεμάτων πελατείας στη Merriman, μία συμβουλευτική εταιρεία στο Σιάτλ. «Όσο περισσότερο είστε σωματικά δραστήριοι, τόσο περισσότερο καιρό θα είστε σε θέση να ξοδεύετε χρήματα και ταξιδεύετε». Θα πρέπει να κάνετε το πρόγραμμά σας για αυτό.»

Δεν είναι όλα τα οικονομικά νέα δυσάρεστα για τους babyboomers. Από την πρώιμη ενήλικη ζωή τους, η γενιά αυτή είχε τρεις ή και παραπάνω δεκαετίες για να επωφεληθεί από την αύξηση των τιμών των κατοικιών, μια ανοδική πορεία της οικονομίας, και την άνοδο των χρηματιστηριακών αξιών. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από το 1967, όταν οι παλαιότεροι Boomers έγιναν 21 ετών, έως το 2010, ο χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Poors 500 (MHP) είχε συνολική απόδοση, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, 5,785 τοις εκατό, ή 9,7 τοις εκατό ετησίως. (Αυτοί που μπήκαν και βγήκαν 10 χρόνια νωρίτερα τα κατάφεραν καλύτερα: Κάποιος που επένδυσε από το 1957 έως το 2000 πέτυχε απόδοση 13,518 τοις εκατό, ή 12 τοις εκατό ετησίως.)

Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των πρόσφατων ετών προκάλεσε φόβο σε πολλούς boomers, και δικαίως. Όμως οι επενδυτές που παρέμειναν στην αγορά ανέκτησαν πολλές από τις απώλειές τους. Στις 5 Ιανουαρίου, ο S & P 500 κατέγραψε ιστορικό υψηλό από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2008 – πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη χειρότερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεταξύ πολλών boomers, η ανάκαμψη της αγοράς «ήταν σαν ένα συλλογικός αναστεναγμός ανακούφισης», λέει ο Medland. Παρ ΄όλα αυτά, σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν, τόσο στις αγορές μετοχών όσο και των ομολόγων. «Δυστυχώς, η αγορά μπορεί να είναι πολύ άστατη», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου