Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PwC: 'Ερευνα που αξιολογεί την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών εν όψη Solvency II

Πηγή: Ασφαλιστική Αγορά

«Οι ασφαλιστικές πιέζονται χρονικά και οικονομικά, για να προλάβουν την προθεσμία του Solvency II. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της PwC, στην οποία συμμετείχαν 115 ασφαλιστικές σε 22 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των εκτός ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος).

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 74% των ασφαλιστικών εταιρειών είναι σίγουρες ότι θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα τους για την εφαρμογή του Solvency II μέχρι την προθεσμία, το 2013. 

Ωστόσο, η πλειοψηφία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας και το 11% των ασφαλιστικών δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα αυτά, ενώ από αυτές που τα έχουν ξεκινήσει, οι περισσότερες βρίσκονται στην αρχή της εκπλήρωσής τους. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν αμφιβολίες σχετικά με το επιπλέον κόστος και τους ανθρώπινους πόρους που θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν τα έργα τους. Το επιπλέον κόστος αναμένεται πως θα οφείλεται σε ανάγκες πληροφορικής και στελέχωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι προϋπολογισμοί των έργων για την εφαρμογή του Solvency II ποικίλλουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (40%) έχουν υπολογίσει λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ μόνο 9% υπολογίζουν να ξοδέψουν περισσότερο από 20 εκατ. ευρώ για όλο το έργο. Από τις εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο για την εφαρμογή, 83% έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από 20% του συνολικού προϋπολογισμού τους, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα εκτελεστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Partner της PwC στην Ελλάδα, σχολίασε: «Από τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο οι ασφαλιστικές έχουν αφήσει αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα πιο πολύπλοκα σημεία του Solvency II. Μερικές ασφαλιστικές μπορεί να βρεθούν σε μία μάχη με την προθεσμία».

Η επικεφαλής του Αναλογιστικού τμήματος της PwC στην Ελλάδα, κα Αμαλία Μόφορη, συμπλήρωσε σχετικά: «Οι ασφαλιστές δεν είναι σίγουροι αν θα είναι εφικτό να προσλάβουν εξειδικευμένα στελέχη στο μέλλον και αν δεν ξεκαθαρίσουν τις ανάγκες τους σύντομα, ίσως οι αποδοχές που θα δώσουν να είναι μεγαλύτερες από ό,τι έχουν υπολογίσει. 

Ίσως επίσης να χρειαστεί να αυξηθούν σημαντικά οι προϋπολογισμοί, αφού οι περισσότερες ενέργειες για την εφαρμογή θα γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ανακοινώνονται νέες οδηγίες για το δεύτερο στάδιο της εφαρμογής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου