Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ερρίκος Ντυνάν: Μια ιστορία συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. Τι κρύβει η διαμάχη με τον Α. Βγενόπουλο

Πηγή: Ημερησία

Νέα τροπή παίρνει η μάχη μεριδίων στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών μετά την απόφαση πώλησης του Ντυνάν, η οποία αν και είναι αμφίβολο αν θα ευοδωθεί τελικά, οξύνει και πάλι τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού (Ντυνάν και Ασκληπιείο Βούλας) έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια «μήλο της έριδος» για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών με τους οποίους κατά καιρούς το ίδρυμα συνάπτει συνεργασίες.

Η σύμπραξη με το Ντυνάν πάντα ενδιέφερε τις ιδιωτικές κλινικές καθώς το νοσκομείο κατέχει ιδανική θέση στο κέντρο της πόλης και σημαντικό μέγεθος, κάτι που για να αποκτήσουν θα έπρεπε να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Η πρώτη των συνεργασιών του Ντυνάν την τελευταία πενταετία ήταν με το Υγεία το 2006, όταν είχε υπογραφεί και προσύμφωνο συνεργασίας για τη δημιουργία μεγάλου μαιευτηρίου στο χώρο του Ασκληπιείου Βούλας, που είναι ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν. 

Μάλιστα τότε η συνεργασία επισφραγίστηκε με τη μεταφορά του δανείου του Ντυνάν ύψους 78 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Marfin (κοινών συμφερόντων με το Υγεία), η οποία προσέφερε στο ίδρυμα ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο. Δάνειο το οποίο μετά την καταγγελία του πέρυσι από την τράπεζα, δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο νοσοκομείο Ντυνάν. 

Η επιχειρηματική σύμπραξη Υγεία-Ντυνάν δεν προχώρησε τότε, καθώς ασκήθηκε βέτο από την κυβέρνηση λόγω της σχέσης του Ασκληπιείου Βούλας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το 2008 το μάντζεμεντ του Ντυνάν ανατέθηκε «πιλοτικά» στην Eurohospital εταιρεία που ελεγχόταν κατά 50% από το Ιατρικό και κατά 50% από τη Euro­medica. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Euro­ho­spital δεν θα ασκούσε ακριβώς management, αλλά χρέη συμβούλου. 

Πιλοτική λειτουργία

Το Ιατρικό και Euromedica αποδέχτηκαν την πιλοτική λειτουργία του ενός έτους αναμένοντας ότι ακολούθως θα τους ανατεθεί κανονική διαχείριση για μία διετία. Ομως αυτό δε συνέβη. Το 2009 ακολουθεί η περίφημη συνεργασία με του Ντυνάν με το Ιατρικό για το μαιευτήριο Γαία. 

Στην αρχή έγινε με τη δημιουργία κοινής εταιρείας κάτι που όμως σύντομα ανασκευάστηκε αφού το Ντυνάν διέθετε την άδεια του μαιευτηρίου και όχι η νέα κοινή εταιρεία. Ετσι εμφανίστηκε μέσα στο Ντυνάν το μαιευτήριο «Γαία» το οποίο όπως λεγόταν ανήκε αποκλειστικά στο Ντυνάν, αλλά λειτουργούσε σε σύμπραξη με το Ιατρικό, βάσει μιας συμφωνίας των δύο πλευρών που ποτέ δεν βγήκε στη δημοσιότητα.

Πιέσεις

Το μαιευτήριο Γαία τάραξε τα ήσυχα νερά των ιδιωτικών μαιευτηρίων αφού χάρη στα προνομιακά τιμολόγια του Ντυνάν προσέφερε χαμηλότερες τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν να πιεστούν τα τιμολόγια και των άλλων ιδιωτικών μαιευτηρίων, κάτι που ήταν και αναμενόμενο λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. 

Η «πίτα» της αγοράς ιδιωτικών μαιευτηρίων διαμορφώνεται σε 280 εκατ. ευρώ και τη μοιράζονται τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ- που ανήκουν στον όμιλο της ΜΙG μέσω του Υγεία- και το Ιασώ.

Το μαιευτήριο Γαία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ανταγωνιστών (Μητέρα, Λητώ, Ιασώ), οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται ο υγιής ανταγωνισμός από τη συνεργασία ενός κοινωφελούς ιδρύματος με έναν ιδιωτικό όμιλο. Τότε επιλέγει και η Marfin να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση με το Ντυνάν, η οποία υποστηρίζει ότι η απόφασή της καθορίστηκε με καθαρά τραπεζικά κριτήρια και βασίζεται στο ότι το Ερρίκος Ντυνάν, εμφανίζει ζημιές στις δύο τελευταίες χρήσεις και δεν ήταν καλή η οικονομική του κατάσταση. 

Λίγους μήνες μετά την άνοιξη του 2010 εμφανίζεται εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που αναφέρει τη σύμπραξη ως μη νόμιμη, γεγονός που έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί το Ντυνάν να λάβει άδεια καλής λειτουργίας από το υπουργείο και να χάνει μέχρι και 20 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το φθινόπωρο του 2010 κατεβαίνουν οι ταμπέλες Γαία από το Μαιευτήριο ώστε να είναι σαφές ότι το Γαία είναι η μαιευτικη κλινική του Ντυνάν και έτσι το νοσοκομείο λαμβάνει και πάλι άδεια καλής λειτουργίας.

Διαγωνισμός

Κι ενώ αναμένεται να δοθεί μια λύση στο θέμα με το μαιευτήριο, ο πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Α. Μαρτίνης αποφάσισε να διερευνήσει την αγορά για να αναζητήσει τον κατάλληλο για να αναλάβει το μάνατζμεντ ολόκληρου του Ντυνάν. Το 2010 προκηρύσσει το διαγωνισμό για το μάνατζμεντ του Ντυνάν προσελκύοντας τελικά το ενδιαφέρον των Ιασώ και Ιατρικό Αθηνών.

Κι ενώ αναμένονταν μέσα στο Δεκέμβριο τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, πριν από μια εβδομάδα, το Ντυνάν ανακοινώνει ότι αναμένει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου πρόταση εξαγοράς ολόκληρου του Ντυνάν από το Ιατρικό Αθηνών, το οποίο θα την καταθέσει αφού ολοκληρώσει τις επαφές που πραγματοποιεί με Ελληνες και ξένους επενδυτές. Οσο για το διαγωνισμό για το μάντζεμεντ... παρατείνεται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και θα ανακοινωθούν τότε τα αποτελέσματα... εκτός αν στο μεταξύ το νοσοκομείο πουληθεί... 

Ο Α. Μαρτίνης επιλέγει τη λύση της πώλησης

Τι μεσολάβησε και άλλαξε το αρχικό σχέδιο
 
«Αναγκάζομαι να πουλήσω το "Ντυνάν" επειδή με πνίγουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ντυνάν κ. Α. Μαρτίνης στην «HτΣ» αναφερόμενος στην απόφασή να δεχθεί πρόταση εξαγοράς από το «Ιατρικό» μέχρι τις 20/1/2010, συνδέοντας την απόφαση αυτή με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μετά την καταγγελία της σύμβασης του δανείου που είχε με τη Marfin. 

Οπως εξήγησε, ενώ οι εξαμηνιαίοι τόκοι του δανείου που έχει καταγγείλει η Marfin, δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ, πλέον μετά την καταγγελία, η Marfin δεσμεύει πολλαπλάσια από τα εισοδήματα του «Ντυνάν» κάθε εξάμηνο -για να αποπληρωθεί όλο το δάνειο- από τις εξασφαλίσεις που διαθέτει, με αποτέλεσμα το «Ντυνάν» να ασφυκτιά οικονομικά. 

Μετά την καταγγελία του δανείου ακολούθησαν διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, όμως, πλέον η τράπεζα ζητά διπλασιασμό του επιτοκίου του δανείου, σημειώνει ο κ. Μαρτίνης, αλλά και να δεσμευθούν πρόσθετες διασφαλίσεις, παρότι το δάνειο είναι ύψους 78 εκατ. ευρώ και η αξία του «Ερρίκος Ντυνάν» έχει αποτιμηθεί στα 214 εκατ. ευρώ από την ίδια την τράπεζα. 

Ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε αυτές τις προτάσεις, τονίζοντας στον κ. Βγενόπουλο ότι θα συνιστούσε απιστία εκ μέρους του έναντι του κοινωφελούς ιδρύματος, αν δεχόταν τέτοια τροποποίηση των όρων δανεισμού. «Για να πληρώσουμε τα δώρα των εργαζομένων, μας επέτρεψαν να πάρουμε μέρος των εσόδων μας, διευκρινίζοντας με επιστολή, ότι αυτό γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους και ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον

«Δεν θα αφήσω να διαλύσουν το Νοσοκομείο και γι' αυτό αποφάσισα να εισηγηθώ στο Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού την πρόταση εξαγοράς του Ντυνάν από το Ιατρικό, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει ο Ερυθρός Σταυρός».

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν, ότι η καταγγελία του δανείου σχετίζεται ακριβώς με την κακή οικονομική κατάσταση του «Ντυνάν» που τώρα αποδεικνύεται, καθώς αν η οικονομική του κατάσταση ήταν καλή θα μπορούσε να το μεταφέρει σε άλλη τράπεζα. Επίσης σημειώνουν ότι αν ήθελε να πουλήσει το «Ντυνάν» έπρεπε να κάνει διαγωνισμό πώλησης και όχι μόνο για το μάνατζμεντ. 

Αντίστοιχα και από την πλευρά του «Ιασώ» τονίζεται ότι «χρειάζεται να γίνει δημόσιος διαγωνισμός για την πώληση του Ντυνάν καθώς επίσης και ότι δεν είναι δυνατό να πουληθεί ένα κοινωφελές ίδρυμα σε ιδιωτικό όμιλο. 

Ως κοινωφελές ίδρυμα απολαμβάνει κάποια προνόμια -όπως φορολογικά αλλά και άλλα- και δεν είναι δυνατό να αποκτηθεί ως τέτοιο από ιδιώτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου