Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Πηγή: insurancedaily.gr

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέλος του ΣΕΜΑ και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Mega Brokers S.A., μας παραχώρησε συνέντευξη, με αφορμή τη διαφορά των Διαμεσολαβούντων με το Επιμελητήριο.
 
Ερώτηση: Κύριε Χατζηθεοδοσίου, έχει ανακύψει ένα φλέγον θέμα όσον αφορά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο αναφέρεται άμεσα στους Διαμεσολαβούντες. Θέλετε να μας ενημερώσετε για το τι έχει συμβεί;

Χατζηθεοδοσίου: Το Επιμελητήριο Αθηνών διοικείται από το Διοικητικό του Συμβούλιο και κάθε απόφαση θα πρέπει να γνωστοποιείται σ’ αυτό. Παρόλα αυτά, το Προεδρείο του Επιμελητηρίου (Διοικητική Επιτροπή) δηλαδή 5 από τα 61 μέλη, αυθαίρετα από το καλοκαίρι του 2010, έκανε ενέργειες ώστε να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εξαιρώντας – ουσιαστικά – την πολυπληθέστερη και δυναμικότερη ομάδα: τους Διαμεσολαβούντες.

Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε στον Υφυπουργό, κ. Ντίνο Ρόβλια, το χωρισμό σε δύο κάλπες: η μία των Επαγγελματιών, που εκλέγει 53 έδρες και η άλλη των Υπηρεσιών, που εκλέγει 8 έδρες. Στις Υπηρεσίες συμπεριέλαβε μόνο τους διαμεσολαβούντες και τους μεσίτες αστικών συμβάσεων, δηλαδή από τα 310 επαγγέλματα του Επιμελητηρίου μόνο δύο ανήκουν στις Υπηρεσίες. Οι λογιστές, οι φοροτέχνες, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οικονομολόγοι και τόσα άλλα επαγγέλματα δεν ανήκουν στις Υπηρεσίες – Παγκόσμια Πρωτοτυπία.

Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το μέγεθος της αυθαιρεσίας, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης η κατανομή είναι: 35 έδρες στις Υπηρεσίες – 26 στους Επαγγελματίες και στο Επιμελητήριο Πειραιά: 25 στις υπηρεσίες – 36 στους Επαγγελματίες. Ας εξηγήσουν, λοιπόν, τόσο το Προεδρείο όσο και ο Υφυπουργός, κ. Ρόβλιας, πώς είναι δυνατόν, στην ίδια χώρα, τα κριτήρια εκλογής στα ίδια Επιμελητήρια να έχουν τόσο εμφανείς διαφορές. Η απόφαση, όμως, όπως ορίζεται από το Ν.2081/1992 λαμβάνεται μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.

Επομένως, η συγκεκριμένη απόφαση είναι παράνομη και καταχρηστική, γι’ αυτό και θα την προσβάλουμε στα αρμόδια Δικαστήρια.

-Ποια είναι η λύση που προτείνετε στον Υπουργό, έτσι ώστε η κινητήρια δύναμη του ΕΕΑ, οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, να έχουν λόγο και δύναμη στις επερχόμενες εκλογές;

- Αντιλαμβάνεστε ότι απ’ όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο Υπουργός, κ. Χρυσοχοΐδης, έχοντας βρεθεί σε δεινή θέση, συζητάει και την αναβολή των εκλογών όπως ανέφερε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη. Οι διαμεσολαβούντες έδειξαν ισχυρό χαρακτήρα, τόσο με την κοινή ανακοίνωση των 5 σωματείων (ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ, ΠΟΑΠ, ΣΕΜΑ, Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Μεσιτών Lloyd’s) όσο και με την πολυπληθή παρουσία και όρθια διαμαρτυρία τους στην πρόσφατη κοπή της πίτας του ΕΕΑ, στις 17 Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, έχουμε στείλει εξώδικο στο ΕΕΑ γιατί, θέλοντας να αποκρύψουν απ’ όλους εμάς τις αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής, αρνείται να μας τις δώσει, πράγμα απίστευτο για τα δεδομένα των Επιμελητηρίων, να παίρνονται αποφάσεις χωρίς γνώση των Μελών του ΔΣ.

Γνωρίζετε καλά ότι, με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, όλες οι αποφάσεις των Νομικών Προσώπων θα πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο (http://et.diavgeia.gov.gr), πράγμα που δεν συνέβη και καθιστά τις αποφάσεις παράνομες. Ήδη όλοι οι σύλλογοι των διαμεσολαβούντων έχουν δώσει τα στοιχεία σε δικηγορικό γραφείο για να προσβάλουν όλες τις αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η λύση που προτείνουμε στον Υφυπουργό, κ. Ρόβλια, είναι ότι οι εκλογές του Επιμελητηρίου Αθηνών πρέπει να συνάδουν με τις εκλογές των υπολοίπων Επιμελητηρίων και είναι υποχρεωμένος να αλλάξει την απόφαση, για να μην ακυρωθούν οι εκλογές. Παράλληλα, όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του Επιμελητηρίου συλλέξαμε τις υπογραφές από τα 2/5 των μελών και ζητάμε έκτακτη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΑ.

Σας υπενθυμίζω ότι, σήμερα, στο Επιμελητήριο Αθηνών είναι εκλεγμένα 21 μέλη από τους ασφαλιστές. Μια μικρή ανάγνωση των πρακτικών θα σας πείσει ότι είναι και το πιο δυναμικό κομμάτι του Επιμελητηρίου. Οι ασφαλιστές δεν θα δεχθούν τη μείωση των εδρών τους και θα παλέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο.

-Κύριε Χατζηθεοδοσίου, συζητιέται ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε κυρίως για να χτυπήσει τον συνδυασμό σας: «Το Επιμελητήριό Μας», τι απαντάτε σ’ αυτό;

- Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει το κύρος και τη δύναμη των διαμεσολαβούντων. Το Επιμελητήριο έχει την πιο άμεση σχέση με το δικό μας επάγγελμα. Δείτε τις τελευταίες μέρες τον διασυρμό που έχουμε υποστεί ως κλάδος, τόσο με το έγγραφο του Επιμελητηρίου, που περισσότερο μοιάζει με μηνυτήρια αναφορά επειδή δεν καταθέσαμε εγκαίρως το συμβόλαιο αστικής ευθύνης, όσο και με τις ουρές που δημιουργούνται καθημερινά, οι οποίες ταλαιπωρούν και εξευτελίζουν το επάγγελμά μας, για την κατάθεση του συμβολαίου. Έχουμε κάνει πρόταση, ως συνδυασμός στο Επιμελητήριο τέτοια ώστε οι εταιρείες που εκδίδουν το συμβόλαιο – και δεν ξεπερνούν τις 3 – να στέλνουν απευθείας τα συμβόλαια και τις ανανεώσεις κάθε χρόνο στο Επιμελητήριο για να σταματήσουμε να έχουμε αυτό τον διασυρμό!

Ακόμη, προσθέτω, ότι είμαστε το μόνο Επιμελητήριο της χώρας που δεν έχουμε αναρτημένα τα μέλη μας στο διαδίκτυο όπου, εκτός από προβολή για τους επαγγελματίες, θα ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να μπορούμε να επικοινωνούμε. Φτάνει δε στο ακραίο σημείο, η Διοικητική Επιτροπή να αρνείται να δώσει τη λίστα των μελών του Επιμελητηρίου, σε αιρετά Μέλη του ΔΣ υποχρεώνοντάς μας – ακόμη και για το αυτονόητο για όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου – να προχωράμε σε μήνυση έτσι ώστε να λάβουμε γνώση.

Αν διαβάσετε την ημερήσια διάταξη για τη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου θα διαπιστώσετε ότι είναι μια φωτοτυπία με επανάληψη των θεμάτων την τελευταία πενταετία. Όπως λέμε, εμείς οι ασφαλιστές επί μηδενικής παραγωγής – μηδενική προμήθεια, το αντίστοιχο γι’ αυτό το συμβούλιο είναι επί μηδενικών πρωτοβουλιών – μηδενικό έργο. Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω απόψεις μας, αν οι ασφαλιστές έχουν κρίνει ότι εμείς μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δίκαιά τους και να εκσυγχρονίσουμε το Επιμελητήριο, τότε αυτό μας τιμά και θα κάνουμε τα πάντα για να επιβεβαιώσουμε την επιθυμία τους.

Ο Συνδυασμός μας έχει στις τάξεις του πολλούς καταξιωμένους συναδέλφους, συνδικαλιστές απ’ όλους τους συλλόγους που στρατεύονται μαζί μας για να χαράξουμε μια νέα σελίδα στο Επιμελητήριο. Σε κάθε περίπτωση όμως το μέτρο της μείωσης των μελών μας στο ΔΣ έχει αντίκτυπο ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ και κατ’ επέκταση στον συνδυασμό μας.

- Ποιο είναι το Πρόγραμμα του Συνδυασμού σας και ποιες οι πρώτες ενέργειες αν εκλεγείτε;

- Το πρόγραμμα του συνδυασμού μας: «Το Επιμελητήριό Μας» αναγράφετε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας www.toepimelitiriomas.gr , όπου επίσης μπορείτε να δείτε και όλα τα σχετικά άρθρα και τις ενέργειές μας σχετικά με την αναφερθείσα Υπουργική απόφαση. Το σύνθημά μας είναι: «Πρώτα ο επαγγελματίας» γιατί μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε πολλά! Επιδιώκουμε την ανάδειξη των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου και την ενημέρωση του κάθε επαγγελματία που είναι εγγεγραμμένος. Αναφέρουμε τις πρώτες μας ενέργειες που θα έχουν και καθοριστικό ρόλο:

• Όλες οι αποφάσεις στη διαύγεια (http://et.diavgeia.gov.gr )
• Νομική υποστήριξη για κάθε επαγγελματία
• Φορολογική υποστήριξη για κάθε επαγγελματία
• Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση όλων των επαγγελματιών εφόσον είναι ταμειακώς εντάξει με το ΕΕΑ
• Ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των μελών
• Δημιουργία τμημάτων ενημέρωσης προγραμμάτων για τους επαγγελματίες
• Σεμινάρια εκπαίδευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη της επιχείρησης των μελών του
• Εύκολη πρόσβαση στα αρχεία του Επιμελητηρίου για όλα τα μέλη του

Το Επιμελητήριο των Αθηνών θα πρέπει να αξιοποιήσει τα χρήματά του με μοναδικό σκοπό το όφελος των επαγγελματιών, να μην τους αναγκάζει να το βλέπουν ως εισπρακτικό μηχανισμό αλλά ως σύμβουλο για την επιχείρησή τους. Δεν μπορούν να συμβαίνουν τόσες πολλές εξελίξεις στην αγορά, ενδεικτικά αναφέρω το παραεμπόριο, το φορολογικό, το κλείσιμο των καταστημάτων και τόσες άλλες και να μην υπάρχει ούτε μία ανακοίνωση από το Επιμελητήριο.

- Κύριε Χατζηθεοδοσίου, σχολιάστε μας δύο θέματα που έχουν ανακύψει στην Ασφαλιστική Αγορά, τόσο με την απόφαση της Interamerican για μειωμένες τιμές μέσω του Anytime, όσο και για την απόφαση της Εθνικής για μείωση των προμηθειών.

-Και ο Συνδυασμός μας αλλά και εγώ ως μέλος, τόσο του ΔΣ του ΣΕΜΑ όσο και της ΕΑΔΕ, έχουμε τοποθετηθεί στα δύο θέματα που αναφέρατε. Όσον αφορά το Anytime είναι αδιανόητο, εταιρεία που έχει δίκτυο διανομής, να πουλάει σε διαφορετική τιμή μέσω ενός μηχανισμού και να γίνεται ανταγωνιστής των συνεργατών της. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ασφαλώς και υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πουλάνε μέσω του διαδικτύου, γι’ αυτό και δεν είμαι αντίθετος στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, δεν υπάρχει όμως πουθενά εταιρεία που έχει δίκτυο και πουλά σε διαφορετική τιμή. Αναγνωρίζουμε το Internet αλλά όχι με άλλο κόστος.

Εδώ να τονίσουμε ότι, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που προαναφέραμε αλλά και στην Αμερική, αυτό απαγορεύεται νομικά. Φτάνουμε στο ακραίο σημείο, η εταιρεία να προσεταιρίζεται πελάτη του δικτύου της και να τον μεταφέρει στη μειωμένη τιμή του Anytime. Ασφαλώς και θα πρέπει να αντιδράσουμε ζητώντας άμεσα ραντεβού με τη Διοίκηση της εταιρείας για να σταματήσει πάραυτα αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που μειώνει περαιτέρω το πελατολόγιο των διαμεσολαβούντων και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας. Η Interamerican είναι μια μεγάλη εταιρεία που την εκτιμάμε όλοι και θα πρέπει να επανεξετάσει τις αποφάσεις της.

Όσον αφορά την Εθνική, εγώ προσωπικά αναγνωρίζω το δικαίωμά της για μείωση των προμηθειών. Η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει για ό,τι είναι προς το συμφέρον της. Δεν μπορεί, όμως, 28 Δεκεμβρίου να μας ενημερώνει ότι σε 3 μέρες μειώνει τις προμήθειές μας 4%, όταν έχουμε σύμβαση μαζί της και προσβλέπουμε σ’ αυτά τα έσοδα. Με αυτή την ενέργεια οδηγεί τις επιχειρήσεις στη χρεοκοπία και στην απόλυση δεκάδων εργαζομένων αυξάνοντας την – ήδη πολύ μεγάλη – ανεργία στη χώρα μας.

Η απόφαση θα μπορούσε να λέει ότι ένα χρόνο μετά ή κατ’ ελάχιστον 6 μήνες, πρόκειται να αλλάξει τις προμήθειες, έτσι ώστε να διαθέσει και σε εμάς τον απαιτούμενο χρόνο για να έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τον πελάτη να μεταφερθεί σε άλλη εταιρεία. Ήμουν απ’ αυτούς που υπερασπιστικά να παραμείνει η Εθνική Ασφαλιστική κρατική εταιρεία, να προστατεύει τον καταναλωτή από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των ασφαλιστικών προϊόντων από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα εισοδήματα των ασφαλιστών ώστε να παραμείνουν στον χώρο και να μην αφανιστούν. Όλοι εμείς που συνεργαζόμαστε πάνω από 20 χρόνια μαζί της, την θέλουμε υγιή και πάντα πρώτη. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα ανακαλέσει αυτή την άδικη απόφασή της. Και αυτό γιατί η Εθνική είναι, όπως έλεγε και το σλόγκαν της, η ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Τέλος, πρέπει να πάψουν όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ψευδώς ότι οι διαμεσολαβούντες έχουν υψηλές προμήθειες στον κλάδο αυτοκινήτων. Το 23% είναι το ποσοστό προμήθειας που δίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική και μάλιστα με παραγωγές άνω των 2.000.000€ είναι επί το 63% που αφορούν τα καθαρά ασφάλιστρα. Όταν λένε όλοι ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 15%-17% (στις ΗΠΑ είναι 15%) αναφέρονται στα μεικτά ασφάλιστρα και όχι στα καθαρά όπως γίνεται στη χώρα μας – μοναδική εξαίρεση απ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει. Γνωρίζουν όσοι τα λένε αυτά, ότι όλη η διεκπεραίωση γίνεται από τα γραφεία μας; Εμείς εκδίδουμε τα συμβόλαια με δικό μας προσωπικό, κάνουμε την ανάληψη, πληρώνουμε τα μελάνια, τους υπολογιστές, τα ΠΑΝΤΑ. Αν η τιμή είναι χαμηλή ή υψηλή, στον κλάδο αυτοκινήτων, αυτό αφορά τους προμηθευτές μας, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες, όχι εμάς. Αν κάποιοι συνάδελφοι δεν είναι εντάξει στους λογαριασμούς τους, η εκάστοτε εταιρεία να πάρει τα μέτρα της.

Οι χιλιάδες, όμως, ασφαλιστές που είναι καθημερινά στους δρόμους ανέδειξαν το επάγγελμα, αναβάθμισαν το θεσμό, μοχθούν για τον πελάτη, πληρώνουν – πολλές φορές – από την τσέπη τους τα ασφάλιστρα (λόγω της οικονομικής κρίσης δεν γίνεται να τα δώσουν άμεσα οι πελάτες μας). Δεν θα ανεχθούν άλλο τη συκοφάντηση της δουλειάς τους.

Οι σύλλογοί μας είναι ισχυρότεροι από ποτέ και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν από κοινού επιθέσεις που δέχεται το επάγγελμά μας. Ο συνδυασμός: «Το Επιμελητήριό Μας» θα είναι δίπλα στους συναδέλφους επαγγελματίες, θα στηρίξει όλες τις αποφάσεις τους και θα χαλάσει τα σχέδια όλων αυτών που επιβουλεύονται τη δουλειά μας και το ψωμί των οικογενειών μας!

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι ,
    Θα πρέπει επιτέλους να μας διευκρινήσει ο «Σωτήρας » ώς τί μιλάει και δίνει συνεντεύξεις επί παντός επιστητού ; Ώς επικεφαλής συνδυασμού , ή ώς Πρόεδρος της εταιρείας του ;
    Γιατί αλλιώς θα τον κρίνουμε ώς πολιτικό και αλλιώς ώς επιχειρηματία .
    Ώς πολιτικός , είναι επιτυχημένος … Εκφράζει ότι πιό συντηρητικό και λαϊκίστικο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελληνική πολιτική σκηνή . Γεγονός που είναι αναμενόμενο , από έναν φανατικό υποστηρικτή του Άκη στο ΠΑΣΟΚ , ο οποίος επί παντοδυναμίας των «Μιμίκων» έφτασε να είναι διοικητής νοσοκομείου σε ηλικία 29 ετών , αξιοκρατικά βεβαίως βεβαίως …
    Τώρα ώς επιχειρηματίας , ο κάθε ένας θα μπορούσε να γίνει μεγαλοχοντρέμπορας της Εθνικής Ασφαλιστικής , όταν η Εθνική έδινε στο δίκτυο 13+4 % με έκδοση σε δύο μήνες , ενώ σε αυτόν 30% με on-line έκδοση ακόμη και στην επαρχεία , πάντα αξιοκρατικά βεβαίως βεβαίως … Ά μήν ξεχάσω και τα αποκλειστικά εκπτωτικά τιμολόγια στα Ταξί που του έδωσαν μερικά επιπλέον εκατομμύρια παραγωγή .
    Επίσης ο κάθε ένας θα μπορούσε να σηκώσει τρελούς τζίρους , όταν ο Παυλάρας στην παντοδυναμία του , του έδινε 30 φεύγα στο αυτοκίνητο και ότι τιμολόγιο θέλει , πάντα με on-line έκδοση …
    Τέλος ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι μεγαλοπαραγωγός , υπερπροβάλωντας τις όποιες πολιτικές άκρες του έχουν μείνει , και κερδίζοντας έτσι προμήθειες . Με τη διαφορά ότι οι άκρες πλέον τελείωσαν , γιατί και το Κίνημα αποφάσισε να κινηθεί πραγματικά αξιοκρατικά και να κάνει τα βαρίδια στην άκρη …
    Για το λόγο αυτό θεωρώ τον «Σωτήρα» ώς τον μοναδικό υπεύθυνο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ΕΕΑ , γιατί με την επιθετική του στάση όλο αυτό το χρονικό διάστημα , με το να απειλεί ότι θα σας «μπίπ» όλους μόλις γίνω πρόεδρος , οδήγησε τους υπόλοιπους σε στάση άμυνας .
    Οι εκλογές αγαπητέ «Σωτήρα» κερδίζονται με προτάσεις , φρέσκιες ιδέες και νέους ανθρώπους , οι οποίοι να πολιτεύονται χωρίς υστερόβουλες σκέψεις …
    Αυτά τα ολίγα και ταπεινά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή