Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πιέσεις από τρόικα και ΟΟΣΑ για αλλαγές σε μισθούς και ωράρια

Πηγή: Ημερησία
 
Μεγαλύτερη ευελιξία στους μισθούς και τα ωράρια και επέκταση της χρήσης και της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ώστε να μην καταβάλλουν οι επιχειρήσεις καθόλου αποζημιώσεις ακόμη και για την παροχή εργασίας πάνω από 18 μήνες) ζητούν η τρόικα και ο ΟΟΣΑ.


Τα μέτρα «φωτογραφίζονται» στα ερωτηματολόγια που αυτή την εβδομάδα καλούνται να απαντήσουν, στις συναντήσεις τους με τους επικεφαλής της τρόικας και τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Οι ερωτήσεις 
 
Ενδεικτικές της διπλής πίεσης που ασκείται για να μειωθεί κι άλλο το κόστος εργασίας, είναι οι εννέα ερωτήσεις του ΟΟΣΑ τις οποίες αποκαλύπτει η «Η». Ο ΟΟΣΑ ερωτά:

1. Ποιες μεταρρυθμίσεις, από αυτές που έγιναν πρόσφατα στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της ευελιξίας, εφαρμόζονται και τι αποτελέσματα έχουν;

2. Εχει μειωθεί και πόσο το κόστος των απολύσεων (δηλ. οι αποζημιώσεις) για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες;
3. Εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει χαμηλότερες αμοιβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους σε ηλικία και τι αποτελέσματα έχει;

4. Γιατί είναι ακόμη περιορισμένη η χρήση των ευέλικτων ωραρίων εργασίας (ελαστικά 10ωρα, αντί της πληρωμής υπερωριών) και των «ευέλικτων» συμβάσεων, όπως της μερικής και της προσωρινής (με συμβάσεις έργου) απασχόλησης; Για το ίδιο ζήτημα, το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχ. Χάλαρη, ζήτησε να αυξηθεί πέραν του 18μήνου (και του ενός χρόνου που έχει οριστεί ως «δοκιμαστική» περίοδος για νεοπροσλαμβανόμενους) η διάρκεια που έχουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (fix contracts) ώστε να μειωθεί το κόστος των αποζημιώσεων.

5. Γιατί η κυβέρνηση τροποποίησε τον αρχικό νόμο για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών, ορίζοντας τον κατώτατο μισθό ως «πάτωμα» των αμοιβών και σε τι βαθμό έχει περιοριστεί-εξαλειφθεί η αυτόματη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις (δηλ. στα μη μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων);
6. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί μια επιχείρηση να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης, και αν μια επιχείρηση με «οικονομικά προβλήματα» μπορεί να καταβάλει χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας; Για το ίδιο θέμα η τρόικα έχει ζητήσει εξηγήσεις γιατί δεν έχουν ακόμη υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών...

7. «Διορθώνει» η αλλαγή του καθεστώτος της μεσολάβησης και της διαιτησίας τρέχουσες συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων;

8. Πόσο αποτελεσματική είναι η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην καταπολέμηση της ανεργίας και τι κονδύλια δίδονται για την εφαρμογή ενεργών πολιτικών απασχόλησης;

9. Ποια είναι τα επίπεδα και η διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας και ποια μέτρα λαμβάνονται για τη μεγαλύτερη σύνδεσή τους με μέτρα ενεργής πολιτικής (αξιοποίηση των επιδομάτων ανεργίας ως επιδοτήσεις για την εργασία).

Λ. Κατσέλη
«Ο νόμος για τα εργασιακά δεν αλλάζει»
 
«Η νομοθεσία για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσεις είναι πρόσφατη, θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί και δεν αλλάζει». Αυτό το μήνυμα στέλνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη με την τρόικα. Κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις έχουν, πλέον, ένα νέο σύγχρονο «οπλοστάσιο» που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε συνεργασία με τους εργαζομένους. Και, πως «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αλλαγών-παραχωρήσεων».

Ασφαλιστικό
  
Υπό την έγκριση της τρόικας θέτει την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου και το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα βαρέα και ανθυγιεινά και στις αναπηρικές συντάξεις που, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να έχουν αποφασιστεί (και θεσμοθετηθεί) πριν από το καλοκαίρι. Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα ενημερώσει την τρόικα για:

1. Τη διαδικασία ανάθεσης (στις 2 Φεβρουαρίου) των αναλογιστικών μελετών σε 40 επικουρικά ταμεία με στόχο να γίνουν μειώσεις «σε όσα ταμεία αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμα ή ξεφεύγει έως το 2060 η αύξηση της δαπάνης πάνω από το όριο του 2,5% του ΑΕΠ». Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ζητά και ο ΟΟΣΑ.

2. Τη συγκράτηση της δαπάνης για τις πληρωμές συντάξεων μετά την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού και τις αναλογιτικές μελέτες που παρουσιάστηκαν για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Δημόσιο. Ο ΟΟΣΑ, πάντως, θέτει το ερώτημα «αν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά ή θα χρειαστούν κι άλλα ώστε η δαπάνη να μειωθεί κάτω και από το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060»... Ζητά, ακόμη, στοιχεία για την επιβάρυνση που θα έχουν τα Ταμεία στο μεσοδιάστημα, έως την 1/1/2015, οπότε θ' αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως το νέο ασφαλιστικό.

3. Τον περιορισμό της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών στο 10% του εργατικού δυναμικού.

4. Τη μείωση των καταβαλλόμενων αναπηρικών συντάξεων στο 8,5% (από 14,5% σήμερα) επί του συνόλου των συντάξεων.

5. Την εγκατάσταση και λειτουργία πληροφορικού συστήματος για την on line καταγραφή, από μήνα σε μήνα, των εσόδων και των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για υγεία-περίθαλψη) όλων των ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου