Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ: «Ανοίγουν» όλα τα θέματα του εμπορίου

Πηγή: Το Βήμα 

Ολα τα θέματα που απασχολούν το λιανεμπόριο, από το ωράριο της Κυριακής μέχρι την επέκταση των υπερκαταστημάτων, άνοιξαν σήμερα το μεσημέρι από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). 

Στα γραφεία της Μητροπόλεως βρέθηκαν σε κοινή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, η Επιτροπή Λιανεμπορίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, οι κκ Α. Μακρής και Α. Ζαίρης, εκ μέρους του ΣΕΛΠΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος κυρία Μεταξία Στεκουλέα και ο γενικός γραμματέας κ. Θ. Βασιλόπουλος, καθώς και ο κ. Παντ. Παντελιάδης, πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μετρό ΑΕ (και πρώην πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ). 

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πρόληψη των συνεπειών που προκαλούνται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο εμπόριο, καθώς και οι κίνδυνοι που απειλούν το λιανεμπόριο από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την επαγγελματική ελευθερία καθώς επίσης και από την περίφημη οδηγία Μπόλκεσταϊν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή - στο κείμενο της εισήγησης του ο κ. Κορκίδης έθεσε το θέματων εξαιρέσεων 2 ή 3 Κυριακών ετησίως - με εξαίρεση τους κκ Π. Καρέλα και Ν. Γιαννέτο, πρόεδρο και γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκαν υπερ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μάλιστα ο πρώτος εξ αυτών το συνέδεσε με την επικείμενη αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για την επικείμενη λειτουργία του «εκπτωτικού χωριού» στην περιοχή των Σπάτων, το οποίο θα ευνοηθεί από την απελευθέρωση του ωραρίου της Κυριακής, κι όπως είπε «δεν μπορείς να το απαγορέψεις, αλλά η λειτουργία του θα πρέπει να υπάγεται σε συγκεκριμένους κανόνες». 

Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε πως οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το εμπόριο κι όπως είπε χαρακτηριστικά «στο 50% θα φτάσει η ανεργία στο χώρο του εμπορίου». Ενώ ο κ. Παντελιάδης, διευκρινίζοντας ότι μιλά εξονόματος μόνο της επιχείρησης του τόινισε πως «δεν θέλουμε άλλη Κυριακή, δεν θέλουμεάλλο ωράριο» και συμπλήρωσε πως «η Κυριακή είναι και θα παραμείνει ζημιογόνος». 

Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά τώρα βρίσκεται προ νέων εξελίξεων. Στόχος της διοίκησης της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. δεν είναι ούτε να παραπλανήσει, ούτε να μεταπείσει, αλλά να σημάνει συναγερμό και να καλέσει τα μέλη της να σκεφτούν και να προτείνουν από κοινού λύσεις πριν επιβληθούν ανεπιθύμητες αλλαγές. 

Η Διοίκηση της ΕΣΕΕ, όπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται να υποβάλλει προς την Κυβέρνηση σχετικές προτάσεις, προτού υποβληθούν σε εξαντλητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου