Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ασφαλιστικές: υπέρ του αναδόχου οι εισφορές του εγγυητικού

Πηγή: Καθημερινή

Σε τροποποίηση οδηγείται ο νόμος για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, του φορέα, δηλαδή, που αποζημιώνει ασφαλισμένους σε εταιρείες που έκλεισαν. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αποζημιωθεί έως των 30.000 ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και έως 60.000 ευρώ για τις ασφαλίσεις θανάτου.

Της έναρξης της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων προηγείται η προσπάθεια πώλησης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας που έκλεισε, χωρίς αποτέλεσμα.

Η αναστολή της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής VDV Leben, που όπως διαπιστώθηκε εξαπατούσε τις εποπτικές αρχές για δέκα συνεχή χρόνια, ήρθε ουσιαστικά να επισπεύσει την εφαρμογή του νόμου για τους περίπου 13.000 ασφαλισμένους της εταιρείας. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να κινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου και μεταξύ των λύσεων που εισηγείται η Διαχειριστική Επιτροπή του Εγγυητικού Κεφαλαίου είναι η δυνατότητα να μπορεί να μεταβιβάσει το ποσό που προορίζεται για τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων στον υποψήφιο ανάδοχο προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία πώλησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Εγγυητικό Κεφάλαιο χρηματοδοτείται μέσα από την εισφορά που επιβαρύνει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και την οποία καταβάλλουν κατά το ήμισυ οι ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το ήμισυ οι ασφαλισμένοι. Τα έσοδα για το 2011 που θα προέλθουν από τις εισφορές υπολογίζονται στα 18 εκατ. ευρώ και θα εξανεμιστούν κατά την προσπάθεια πώλησης του χαρτοφυλακίου της VDV Leben, το έλλειμμα της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. 

Οι τροποποιήσεις που προτείνει η Διαχειριστική Επιτροπή του Εγγυητικού Κεφαλαίου προβλέπουν επίσης τη δυνατότητα να μπορούν να προσκληθούν στη διαγωνιστική διαδικασία και αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρείες, στον βαθμό που 8.000 περίπου από τα 13.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχε η εταιρεία έχουν εκδοθεί για λογαριασμό κατοίκων στη Γερμανία, στην οποία η εταιρεία είχε παράλληλη δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική μεταβίβασης των πόρων του Εγγυητικού υπέρ του αναδόχου της VDV Leben δεν αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια του νόμου σε ό, τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value. Τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποζημίωση των 300.000 ασφαλισμένων που άφησαν πίσω τους οι δύο εταιρείες, με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει την κατ’ εξαίρεσιν αποζημίωσή τους σε ποσοστό έως και 70% του κεφαλαίου που επένδυσαν, προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η δυνατότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου να προσφύγει σε δανεισμό με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που προβλέπεται στον νόμο εκτιμάται ότι συνιστά κενό γράμμα, στον βαθμό που η δυνατότητα εγγυήσεων του Δημοσίου είναι μηδενική από το 2012, με βάση τις ρητές διατάξεις του Μνημονίου. Με αυτό το δεδομένο, νομικοί κύκλοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την πρωτοβουλία που πήρε το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών ψηφίζοντας τον σχετικό νόμο «ένα επικοινωνιακό παιχνίδι», αντίστοιχο με αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης και κάνουν λόγο για ένα νόμο που θα μείνει ουσιαστικά στα χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου