Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Ανασφάλιστος» μένει ο κλάδος των ηλεκτρικών

Πηγή: Καθημερινή
Αποχώρησε από την αγορά ηλεκτρικών συσκευών η Εθνική Πιστώσεων, αποδεικνύοντας με την πράξη αυτή ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένος. 

Πολλώ γε μάλλον, έπειτα από τα «κανόνια» του συνεταιρισμού Magnet και της αλυσίδας Ράδιο Κορασίδης, αλλά και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο μεγαλύτερος σε μερίδια συνεταιρισμός Expert.

Στις 31 Δεκεμβρίου, η εταιρεία διέκοψε τις συνεργασίες της με τους πράκτορες του factoring που συνδέονται με την αγορά ηλεκτρικών συσκευών αλλά και με τους μεγάλους προμηθευτές με τους οποίους συνεργαζόταν μέχρι σήμερα, όπως τους BSH, Εlectrolux, Δημητρίου κ.λπ.

Ετσι, με την αποχώρηση της Εθνικής Πιστώσεων -από 1ης Ιανουαρίου 2011- ουσιαστικά η χονδρική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών παραμένει χωρίς το «δίχτυ ασφαλείας» που της προσέφεραν από το 2000 και κυρίως από το 2004 οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρείες. Και τούτο, γιατί έχουν παραμείνει στην αγορά μόλις δύο εταιρείες, η κατέχουσα μερίδια Εuler Hermes και η Atradius, όμως και οι δύο έχουν μικρή έκθεση στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Η ασφάλιση πιστώσεων προστατεύει τους προμηθευτές από τον κίνδυνο κάποιος από τους λιανεμπόρους/πελάτες τους είτε να μην εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του είτε να πτωχεύσει ή απλώς να καθυστερήσει τις πληρωμές.

Μένοντας οι μεγάλοι προμηθευτές χωρίς ασφάλεια πίστωσης, υποχρεούνται να μειώσουν την έκθεσή τους στην αγορά, δηλαδή να μειώσουν τις ημέρες πληρωμής και να διαμορφώσουν για κάθε λιανέμπορα ξεχωριστά τα ασφαλιστικά όρια για τις αγορές.

«Αυτήν την περίοδο που οι προμηθευτές αναλαμβάνουν και πάλι το ρίσκο, επεξεργάζονται τα στοιχεία της αγοράς και των πελατών τους προκειμένου να αποφασίσουν άμεσα τη στρατηγική πιστώσεων και του ρίσκου που θα αναλάβουν για κάθε αλυσίδα λιανικής», αναφέρει ο κ. Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας.

Προσθέτει, δε, ότι μέχρι το τέλος του έτους, το διάστημα πληρωμής θα έχει περιοριστεί από 30 έως 60 ημέρες, από 60 έως 120 ημέρες που είναι σήμερα, ενώ θα γίνουν πιο αυστηρά τα πιστωτικά όρια. Συνθήκες, που θα δημιουργήσουν περαιτέρω πιέσεις στον ήδη ανταγωνιστικό κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στις φερέγγυες και υγιείς εταιρείες που συνδυάζουν ρευστότητα και μερίδια.

Πιθανή στρέβλωση, αναφέρουν στελέχη του κλάδου, θα είναι η υποστήριξη από τους χονδρεμπόρους κυρίως των πολυεθνικών αλυσίδων που έχουν «πίσω τους κεφάλαια» και λιγότερο των ελληνικών, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τελευταίες. Προσθέτουν δε πως έχει ήδη επιστρέψει η αγορά στην παλαιά εποχή, που οι συναλλαγές γίνονταν με γραμμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου