Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Προοπτικές Ανάπτυξης για τους Ασφαλιστές στη διετία 2011 - 2012

Πηγή: Aσφαλιστική Αγορά

Τις προοπτικές ανάπτυξης των ασφαλιστικών εταιρειών, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, σχολιάζει ο κ. Thomas Hess, Chief Economist της Swiss Re, σε πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού ασφαλιστικού περιοδικού POST INSURANCE.  

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, οι περισσότερες εταιρείες κατόρθωσαν μέσα στο 2010 να επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους σε επίπεδα προ κρίσης και αυτή ήταν μια ευνοϊκή εξέλιξη τόσο για τις Ασφαλίσεις Ζωής όσο και για τις Γενικές Ασφάλειες, σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.  

Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι που οι εταιρείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους για το άμεσο μέλλον: τα κυρίαρχα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ τους βέβαια και η Ελλάδα, οι  υπερβολικές ρυθμίσεις στις οποίες ενδέχεται να υπόκειται η ασφαλιστική βιομηχανία στη μετά κρίσης εποχή, αλλά και ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί η αγορά με δυσβάσταχτα μέτρα εν όψει της υιοθέτησης του Solvency II, μέτρα που δεν πρέπει να εκτρέπονται πέραν των πρωτότυπων οικονομικών αρχών που διέπουν μέχρι σήμερα το καθεστώς φερεγγυότητας. 

Ο οικονομολόγος προβλέπει διεύρυνση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2011 και 2012, η οποία κυρίως θα προκύψει από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ παράλληλα δεν θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα αποτελέσει κίνδυνο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες μέσο-βραχυπρόθεσμα. 

Παραμένει όμως επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο κάποιας νέας αναταραχής που μπορεί να προκληθεί από τις χώρες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, καθώς, παρά τη στήριξη που έχουν δεχθεί από το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε., υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα προβλήματά τους. 

Πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά παραμένουν οι χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων, οι οποίες συνδυάζονται σήμερα από συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές. Ένας πιθανός τρόπος αντιστάθμισης των προβλημάτων που προκύπτουν, θα μπορούσε να είναι η τόνωση της κερδοφορίας μέσω πειθαρχημένου underwriting.
 
Ο κ. Hess προβλέπει οικονομική ανάκαμψη και περαιτέρω βελτιώσεις στις οικονομικές αγορές για το 2011, οι οποίες θα οδηγήσουν, όπως υποστηρίζει, σε αύξηση των ασφαλίστρων τόσο στις Γενικές Ασφαλίσεις όσο και στις Ασφαλίσεις Ζωής. 

Ειδικότερα για τις Γενικές Ασφαλίσεις, οι προσδοκίες ανάπτυξης είναι μεν μετριοπαθείς αλλά και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα για την κερδοφορία θα είναι θετικά και οι εταιρείες θα κερδίσουν πλεονεκτική θέση, εάν επιδείξουν ιδιαίτερες ικανότητες στο underwriting. 

Στις Ασφαλίσεις Ζωής, η στασιμότητα που παρατηρείται στις ανεπτυγμένες αγορές θα αντισταθμιστεί, κατά την εκτίμηση του κ. Hess, από μια ανάπτυξη της τάξεως του 10% ετησίως που προβλέπει για τις αναδυόμενες αγορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου