Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΙΚΑ: Απώλειες 1 δισ. από μετοχές και αμοιβαία

Πηγή: Hμερησία

Για ποσά ύψους 1 δισ. που ρυθμίστηκαν, εισέρρευσαν στα ταμεία έσοδα ύψους 172,4 εκατ. ευρώ

Με βάση συγκριτικά στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών που κατέθεσε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, το Ιδρυμα εμφανίζει το 2010, απώλειες περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, από την απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου του, σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, παρά την εμφανή προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, τα έσοδα του 2010, εμφανίζονται αισθητά μειωμένα, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 1,8 δισ. ευρώ

Παρά τον ευνοϊκό χαρακτήρα των πρόσφατων ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, εν τούτοις το σύστημα εμφανίζει σημαντικές υστερήσεις πόρων από εισφοροαποφυγή. Πάντως, για ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν εισέρρευσαν στα ταμεία έσοδα ύψους 172,4 εκατ. ευρώ.


Φάρμακα 
 
Ο Ρ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να περιοριστεί η ιατροφαρμακευτική δαπάνη. Επανέλαβε επίσης ότι υπηρεσίες που δεν παράγουν έργο θα καταργηθούν ή θα ενοποιηθούν, ενώ τόνισε ότι θα μειωθούν στα 10-15 τα ασφαλιστικά πακέτα με βάση τα οποία καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και τα οποία, σπάζοντας, όπως είπε κάθε παγκόσμιο ρεκόρ, φτάνουν σήμερα τα 850! 

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, θα επιδιωχθεί,η πλήρης ανάπτυξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα προχωρήσει η εφαρμογή της προσωρινής σύνταξης και θα ενταχθούν οι γιατροί δωδεκάμηνης σύμβασης στις μονάδες υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την έναρξη από 1.7.11 του μέτρου κατάθεσης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών στις τράπεζες, θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την κάρτα υγείας και θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Αποτυχημένες ρυθμίσεις

Yπερτριπλασιάστηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, οι εργοδότες που αδυνατούν, λόγω της κρίσης, να πληρώσουν τις οφειλές τις οποίες είχαν ρυθμίσει στο IKA - ETAM με ευνοϊκούς όρους. Eνώ τον περασμένο Nοέμβριο 1.293 «έχασαν» ρύθμιση χρεών ύψους 74 εκατ. ευρώ, τον Iανουάριο ο αριθμός αυτός έφτασε τους 4.899 για οφειλές ύψους 207 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου