Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία EBRD με θυγατρικές της Εθνικής

Πηγή:Καθημερινή

Τρεις δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Οι συμβάσεις αφορούν τη χορήγηση δανείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία μέσω των θυγατρικών τραπεζών του ομίλου Εθνικής Τράπεζας στις παραπάνω χώρες. 

Αναλυτικότερα, βάσει της συμφωνίας θα χορηγηθούν 150 εκατ. ευρώ στην United Bulgarian Bank (Βουλγαρία), 100 εκατ. στην Banca Romaneasca (Ρουμανία) και 100 εκατ. στην Vojvodjanska Banka (Σερβία). 

Οι πιστώσεις της EBRD προς τις τρεις τράπεζες είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, εμπλουτίζουν τη χρηματοδοτική τους βάση, διαφοροποιούν και επιμηκύνουν τις υποχρεώσεις τους και υποστηρίζουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να δανείζουν τις οικονομίες των χωρών αυτών. 

«Η EBRD εκφράζει την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας της με την Εθνική Τράπεζα, συνεργασία μέσω της οποίας, αυξάνει τη διαθέσιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σχετικά εύθραυστη», δήλωσε ο Nick Tesseyman, Business Group Director της EBRD. «Η Εθνική Τράπεζα και η EBRD έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν ώστε να υποστηρίξουν τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα. 

Η “Πρωτοβουλία της Βιέννης” μας δίνει μια ακόμα ευκαιρία να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την EBRD προκειμένου να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα στις χώρες αυτές σε μια εποχή που οι οικονομίες τους ανακάμπτουν από την κρίση», ανέφερε ο κ. Αγις Λεώπουλος, γενικός διευθυντής των διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής. 

Το εν λόγω χρηματοδοτικό πακέτο που θα διατεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις αποτελεί τμήμα του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων παρόμοιων πιστώσεων προς θυγατρικές σημαντικών δυτικοευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισαν να διαθέσουν 24,5 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου